KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Festival ve Znojmě téměř beze změny english

Téměř beze změny programu a v původním termínu se bude konat letošní 16. ročník Hudebního festivalu Znojmo. Termín zůstává od 9. do 26. července. Vystoupí houslista Pavel Šporcl, Filharmonie Hradec Králové, Duo Kchun, multižánrový soubor Epoque Quartet, rezidenční festivalový soubor Czech Ensemble Baroque, sopranistka Jana Šrejma Kačírková nebo vítězové uznávaných dětských soutěží. Festivalovým projektem ve vlastní produkci bude operní pantomima Der Traum / Sen Michaela Haydna. Program doplní typické degustace vín od téměř dvou desítek vinařů Znojemska.

Hudba Znojmo by se měla konat v rozsahu, ve kterém ho pořadatelé od loňska připravovali. Potrvá 17 dní a nabídne zhruba 25 akcí. Vše jako v minulých letech. Ústředním tématem letošního festivalu je Hudba v divadle, divadlo v hudbě. Kromě klasické hudby zazní na festivalu jazz, crossoverové programy, folklórní koncerty i koncerty pro děti. Návštěvníci se můžou těšit na koncerty při svíčkách, celodenní multižánrový happening Hudba (a divadlo) v ulicích, přednášky o divadle a hudbě v baroku, komorní i symfonické koncerty nebo open-air akce.

Festival letos uvede ve vlastní produkci operní pantomimu Der Traum / Sen Michaela Haydna„Jedinečnost a unikátnost v celém kontextu českých hudebních festivalů je právě v opeře, tedy v unikátním nastudování scénického díla ve vlastní produkci, tedy přímo ve Znojmě a danému prostoru na míru. Festival by byl poloviční, kdybychom letos nemohli festivalový projekt nastudovat. Přípravy už dávno probíhají pod taktovkou Romana Válka. Zatím tedy jedeme podle plánu, a to i za předpokladu, že na každém představení bude moci být jen 100 diváků,“  říká tisková mluvčí festivalu Petra Štorková. Premiéra je na programu v pátek 24. července, reprízy jsou pak plánované na sobotu a neděli 25 a 26. července.

Z důvodu neustálých změn pro pořadatele kulturních akcí postupuje festival v současné době podle aktuálně platných nařízení. Neprodává tedy více než sto vstupenek a v maximální míře volí venkovní varianty pro konání akcí. V prodeji jsou nyní vstupenky na deset akcí především domácích umělců. Specialitou festivalu je také propojování hudby se světem vína. Prezident festivalu Jiří Ludvík ke stávajícím hygienickým opatřením dodává: „Jsem přesvědčen, že festival se nám podaří uspořádat co nejblíže podobě, jak jsou návštěvníci každoročně zvyklí a jak jsme také původně zamýšleli. Chceme lidi potěšit skvělou hudbou, aby se odreagovali a užili si po měsících v karanténě trochu zábavy. Letní Znojmo je k tomu ideální místo. Máme impulsy, že bude povoleno více než 100 lidí, nyní se mluví až o 500 lidech na jedné kulturní akci. Zatím žádnou akci oficiálně nerušíme, pouze jsme jednu akci museli přeložit ještě před jejím oficiálním zveřejněním. Jde o velmi očekávaný koncert operního pěvce Adama Plachetky s Czech Ensemble Baroque. Jak to bude s degustací vína: Moc si přejeme, aby to šlo jako v minulých letech, ale vůbec nevíme, jestli to bude možné. Víno místních vinařů je ale kořením našich koncertů a spolu s operou ve vlastní produkci jsou to hlavní dvě věci, které nás odlišují od jiných festivalů klasické hudby v Česku. Zatím ale čekáme, nařízení se mění živelně.“

Osou festivalu bývá nastudování a uvedení operního nebo baletního díla v několika reprízách. Každý ročník se vyznačuje sevřenou dramaturgií. V jednotném duchu se nesou všechny koncerty i ostatní doprovodné akce. 

Foto: archiv festivalu, Vojtěch Vlk

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky