KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pražskojarní debut dirigenta Kružíka a vzpomínka na Pendereckého english

Festivalový debut dirigenta Roberta Kružíka a zároveň vzpomínku na nedávno zesnulého Krzysztofa Pendereckého, obojí nabídne středeční online program, který chystá festival Pražské jaro. Ve středu 27. května vystoupí v přímém přenosu Symfonický orchestr Českého rozhlasu právě pod taktovkou Roberta Kružíka. Kromě hudby Krzysztofa Pendereckého zazní ještě díla Pavla Haase, Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka. Koncert bude možné sledovat na webu i sociálních sítích Pražského jara a na facebooku KlasikyPlus.cz a Českého rozhlasu, přenos nabídne živě Český rozhlas Vltava.

Koncert zahájí Studie pro smyčce Pavla Haase, bratra proslulého prvorepublikového herce, kterou v těžkých podmínkách terezínského ghetta v roce 1943 premiéroval tehdejší Haasův spoluvězeň, pozdější šéfdirigent rozhlasových symfoniků a České filharmonie Karel Ančerl. Program připomene i nedávno zesnulého Krzysztofa Pendereckého, který před třemi lety, coby dirigent i skladatel, Pražské jaro zakončoval. Zazní jeho Adagio ze Symfonie č. 3, které sám klasik polské hudby upravil pro smyčcový orchestr. Autorskou úpravou je pak rovněž lyrické Nokturno, které Antonín Dvořák nejprve složil jako kvartetní větu, aby ji později přepsal pro housle a klavír, pro klavír na čtyři ruce a pro smyčcový orchestr. Večer pod Kružíkovým vedením zakončí populární Suita pro smyčce jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů Leoše Janáčka, Dvořákova přítele a učitele Pavla Haase.

Robert Kružík si vydobyl renomé jako stálý hostující dirigent Filharmonie Brno i jako dirigent působící v Janáčkově opeře a v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, kde zvládá široký repertoár. Od roku 2021 bude šéfdirigentem zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů (psali jsme ZDE.)  Jeho pražský a pražskojarní koncertní debut nakonec bude mít nečekanou podobu, odehraje se ve Studiu 1 Českého rozhlasu na Vinohradech, kde SOČR obvykle zkouší a nahrává. Náš březnový rozhovor s Robertem Kružíkem čtěte ZDE. 

Foto: Pražské jaro, SOČR

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky