KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Českolipský komorní cyklus a pocta Vítězslavě Kaprálové english

S odkladem, ale přece bude v pátek 22. května zahájen Českolipský komorní cyklus organizovaný spolkem ARBOR. Prvním koncertem řady se stane pocta české skladatelce a dirigentce Vítězslavě Kaprálové. Účinkovat bude Kaprálová Quartet, který slovem doprovodí Taťjana Medvecká. V prodeji je posledních několik lístků.

Koncert se měl původně konat v kostele Mistra Jana Husa, nicméně vzhledem k bezpečnostním hygienickým opatřením se přesouvá do Jiráskova divadla, kde začne v 19 hodin. Dámské uskupení Kaprálová Quartet hraje ve složení Veronika Panochová, Simona Hurníková, Eva KrestováSimona Hečová. Vzniklo v roce 1995 a od roku 2000 nese jméno mladé komponistky. V České Lípě přednese její Smyčcový kvartet č. 8 a také první větu ze Smyčcového kvarteta č. 5 jejího učitele a blízkého přítele Bohuslava Martinů. Hudební program bude proložen výběrem z osobní korespondence Vítězslavy Kaprálové, kterého se ujme herečka Taťjana Medvecká.

Komorní cyklus bude pokračovat koncertem v půli června, na kterém bude účinkovat rovněž smyčcové kvarteto, a sice populární Epoque Quartet, s kytarovým duem Siempre Nuevo.

Foto: D. Havel, Českolipský komorní cyklus

Markéta Ottová

Muzikoložka, sbormistryně

Od útlého věku se věnuje hře na klavír a sborovému zpěvu. Po gymnáziu nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde vystudovala učitelství v oboru Hudební výchova a Základy společenských věd a v roce 2019 zde absolvovala doktorský program Hudební teorie a pedagogika. Paralelně s doktorátem nastoupila i ke studiu oboru Dirigování sboru na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění, kde nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu a současně působí jako odborná asistentka na Katedře hudebních a humanitních věd. V současné době je sbormistryní Pěveckého sboru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, asistentkou sbormistra Pěveckého sboru Vox Iuvenalis při VUT v Brně a příležitostně spolupracuje i s dalšími brněnskými sbory. Jako studentka JAMU se podílí na uměleckých projektech akademie, zejména působením v pěveckém sboru HF JAMU a jeho koncerty, ale také jako korepetitorka v Komorní opeře (Flotow, Offenbach, Cimarosa). 



Příspěvky od Markéta Ottová



Více z této rubriky