KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Zavřená divadla se šťastným koncem english

Ateliér pro divadelní vzdělávání při Národním divadle moravskoslezském vyhlašuje literární soutěž pro děti. Hlavní inspirací jsou zavřená divadla a podmínkou je uzavření příběhu šťastným koncem. Ostravský program Divadla pod rouškou pokračuje do konce dubna záznamy baletu, operety i opery. Online vystoupí jako hosté violoncellista Petr Nouzovský a klavírista Miroslav Sekera.

Ateliér při NDM v Ostravě vypisuje literární soutěž pro děti ve dvou věkových kategoriích. Děti do 11 let mají napsat pohádku bez omezení rozsahu, starší děti od 12 do 18 let pak povídku v rozsahu tři až deset normostran. Výstupem literární soutěže na téma Zavřená divadla má být pohádka nebo příběh zasazený do dnes prázdných divadel s jedinou podmínkou, a tou je šťastný konec.

„Inspirací jsou zavřená divadla. Co se v nich asi může dít, když se nehrají představení? Jsou úplně opuštěná, nebo tam někdo či něco přebývá? To vše je jenom na vaší fantazii! Podstatné je však jedno: Všichni chceme, aby uzavření divadel mělo rychlý a hlavně šťastný konec, proto je i v naší literární soutěži součástí zadání šťastný konec celého příběhu,“ přibližuje vedoucí lektorka Vladimíra Dvořáková. Cenami jsou vstupenky na podzimní divadelní představení, speciální akce Ateliéru nebo přesunutou Noc s Andersenem. Uzávěrka obou kategorií je 11. května. Pohádky a povídky mohou děti (i za pomoci rodičů) posílat na adresu: atelier@ndm.cz.

Pokračuje i ostravský program Divadla pod rouškou. Ve čtvrtek 23. dubna v půl sedmé jsou pro online zveřejnění připraveny premiérové záznamy choreografií, které balet NDM tančil aktuálně po celé Ostravě, a záznam choreografie O Balcão de Amor Itzika Galiliho. V sobotu 25. dubna nabídne divadlo záznam slavné operety Richarda Heubergera Ples v opeře z roku 2015. V režii Janky Ryšánek Schmiedtové se ve svém operetním debutu představí Tomáš Savka.

Jako hosté vystoupí živě v úterý 28. dubna v rámci Cyklu komorních koncertů ve společné ostravské premiéře violoncellista Petr Nouzovský a klavírista Miroslav Sekera. V jejich podání zazní Suita č. 1 G dur pro sólové violoncello od Johanna Sebastiana Bacha, Sonáta g moll pro violoncello a klavír Henryho Ecclese, Přívětivá krajina pro klavír Bedřicha Smetany, Prosebný zpěv pro violoncello Marka KopelentaVariace na slovenskou lidovou píseň pro violoncello a klavír od Bohuslava Martinů.

Na čtvrtek 30. dubna pak Národní divadlo moravskoslezské připravilo záznam opery Hamlet Ambroise Thomase s držitelem Thálie Thomasem Weinhappelem v hlavní roli. Režie opery se tehdy ujal do té doby výhradně činoherní režisér Radovan Lipus, diriguje Tomáš Brauner. Kromě představitele Hamleta byla za ztvárnění role Ophélie na Thálii nominována Jana Sibera. Inscenace získala řadu cen, divadlo ji odvysílá ve francouzštině s českými titulky. Ke všem operám je možné si stáhnout i stručný děj z webu divadla.

Foto: NDM, Martin Popelář, Lukáš Kaboň

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky