KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Právě probíhá online festival QUARANT(A)ENA english

Třídenní projekt souboru Brno Contemporary Orchestra pokračuje – dnes a zítra  nabídne promítání audiovizuálních záznamů koncertů nejen pro děti a živý stream se třemi světovými premiérami napsanými na míru COVID 19. Minifestival se koná ve spolupráci s americkou nahrávací a produkční společností PARMA Recordings a k vidění je vždy od 19 hodin.

Na dnešek, pondělí 20. dubna, připravil festival od sedmi hodin dva audiovizuální záznamy s názvem Pohádky před spaním. Nejen pro děti uvede záznam z koncertu Cirkus, ve kterém spojí své síly Brno Contemporary Orchestra pod vedením dirigenta Pavla Šnajdra a Cirkus Legrando. Druhý záznam Koncertu pro děti 18+ připomene Pohádky z promítačky Maria Buzziho a nabídne čtyři kreslené filmy Chudobný čižmár, Kouzelná lampa, Divotvorný džbánLiška a čáp promítané na ručních promítačkách s živou hudbou.

Zítra zakončí festival živý stream „z izolace v izolaci“Divadla na Orlí se třemi světovými premiérami napsanými na míru COVID 19. Poprvé zazní Pozdravy trúfalým časom Miroslava Totha, skladba How to avoid mental breakdown Michala Wróbelského a kompozice Avšak, hudba pro rozprášený orchestr Pavla Zlámala. Premiéry doplní skladby Petera Grahama Il Sogno, pro flétnu, housle a klavír Mount.(never) rests Františka Chaloupky. Streamu se zúčastní hráči BCO v karanténních podmínkách a houslista Milan Paľa pod vedením dirigenta Pavla Šnajdra. 

„V reálném světě jsme propojeni různými vlákny, příbuzenskými, profesními, úředními, obchodními, společenskými. Naše společnost navíc napnula vlákna optická, která pro někoho rozšířila a pro někoho nahradila všechny podoby komunikace. Vstoupili jsme do virtuálního, digitálního světa a tichou poštu už nehrajeme z ucha do ucha, ale ze stroje do stroje… Nemůžeme se potkávat v reálném světě, ale můžeme to zkusit v tom virtuálním a nemusíme při tom jenom tlachat, opakovat dobra i zla jiných, povrchně informovat a prndat o tom, čemu nerozumíme. Můžeme dělat to, co umíme nejlépe, to, čím jsme jedineční… A tak jsme pro vás připravili tři koncerty – dva ze záznamu, ale s aktualizacemi a jeden naživo, a to hned se třemi světovými premiérami“, říká o speciálním projektu dramaturg Viktor Pantůček.

„Jsme CONTEMPORARY, reagujeme vždy na to, co se právě ve společnosti děje. Proto máme potřebu vyjádřit se i teď, po svém“ říká o záměru Pavel Šnajdr, dirigent a umělecký vedoucí BCO a dodává: „Stěžejní akcí celého projektu je závěrečný koncert, živě streamovaný z Divadla na Orlí.  Je to takový koncert z izolace v izolaci – při dodržení všech hygienických předpisů nouzového stavu. Hudebníci budou sedět v různých místnostech a zkušebnách divadla, po dvou, v poměrně velké vzdálenosti, každý se svým monitorem a mikrofonem. Každý bude hrát sám a zároveň spolu. Vše bude míchat Jan Košulič v nahrávacím studiu Divadla na Orlí a vypouštět do světa přes platformu PARMA Live Stage. Vytvoříme vlastně takový znějící dům“. 

Festival zahájil včera audiovizuální záznam projektu Nová Má vlast s aktuálními vizualizacemi brněnského režiséra Jakuba Kořínka. Během dneška a zítřka pokračuje minifestival přes platformu PARMA Live Stagena facebookovém profilu BCO. Vstupné je dobrovolné a vybírá se přes platformu GoOut v průběhu festivalu až do 22. dubna. Koupí vstupenky posluchači podpoří vystupující umělce a pomohou pokrýt náklady na projekt.

Foto: Fb Brno Contemporary Orchestra

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky