KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Festival Dresdner Musikfestspiele v květnu nebude english

„Umělci z různých zemí se spojí v živém streamu do čtyřiadvacetihodinového maratonu ´Music Never Sleeps´.“

„Alespoň některé plánované koncerty se snad podaří přesunout na rok 2021.“

„Již prodané vstupenky se proměňují ve vouchery, v dary ve prospěch festivalů, nebo v předmět refundace.“

Drážďanský hudební festival se letos neuskuteční. Dresdner Musikfestspiele se měly konat jako mezinárodní přehlídka s více než šedesáti programy od 12. května do 12. června. Z rozhodnutí německé spolkové vlády a vlády saského státu však vyplývá, že podobné akce se nemohou pořádat až do 31. srpna. Úplně bez náhrady však festival zrušen není.

„Budeme pracovat na tom, aby se pozice Drážďan jako kulturní metropole ve světovém povědomí udržela a posílila navzdory koronavirové krizi,“ prohlásil intendant festivalu Jan Vogler a dodal, že i přes pandemii zůstává odpovědností kulturní instituce obohacovat komunikaci mezi lidmi a činit hudbou lidské životy krásnějšími. Organizátoři doufají, že se alespoň některé plánované koncerty podaří přesunout na rok 2021, a pro letošek, kdy se měl uskutečnit 43. ročník festivalu, chystají alternativní online programy.

Jedním z nich bude čtyřiadvacetihodinový maraton „Music Never Sleeps“, tedy „Hudba nikdy nespí“. Umělci z různých zemí, kteří měli v Drážďanech vystoupit, se spojí v živém streamu a zprostředkují skutečnou festivalovou atmosféru do obývacích pokojů po celém světě. Podrobnosti zveřejní pořadatelé Dresdner Musikfestspiele počátkem května.

Dvanáctého května měla v saské metropoli vystoupit Newyorská filharmonie, uzavřít měl programy o měsíc později Stingův koncert na Výstavišti. Na Drážďanském hudebním festivalu se měli vystřídat mimo jiné Philippe Jaroussky, Gidon Kremer, Murray Perahia, Fabio Luisi, Daniel Hope, René Jacobs, Petrohradská filharmonie, Symfonický orchestr BBC, Mnichovští filharmonikové, Drážďanská filharmonie, drážďanský chlapecký sbor Dresdner Kreuzchor a další hvězdy a tělesa. Tématem byla inspirace v přírodě. A velký prostor měla mít hudba Ludwiga van Beethovena, od jehož narození uplyne v prosinci 250 let.

Nic z toho se neuskuteční. Podobný osud letos potkal a potká řadu dalších festivalů v Německu i po celé Evropě. Pořadatelé v té souvislosti hovoří o smutku, o nenaplněné touze po živých vystoupeních, o ztrátách, ale na druhou stranu i o zdraví a bezpečnosti publika a umělců. Již prodané vstupenky se proměňují ve vouchery, v dary ve prospěch festivalů, nebo v předmět refundace.

Foto: Fb festivalu 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky