KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Varhanní festival ve Filipově je zrušen english

Další obětí koronavirové pandemie se stal XIV. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Varhanní duchovní hudba ve Filipově. Pořadatelé museli na léto zrušit pozvání již nasmlouvaným umělcům z České republiky i zahraničí. Zároveň však do kostela u Rumburku zvou alespoň na podzimní II. ročník Půlhodinek adventní varhanní hudby s Jiřím Chlumem a jeho hosty.  

V poutní bazilice Panny Marie ve Filipově ve Šluknovském výběžku se pravidelně koná každou červencovou i srpnovou neděli festivalový koncert, na němž mají tamní překrásné mechanické varhany od firmy Hermann Eule z německého Budyšína, postavené roku 1888 a obnovené v roce 2009, vždy výraznou roli: hrají sólově, či doprovázejí zpěváky nebo instrumentalisty. Někdy svými tóny prokládají recitaci textu nebo zpěv pěveckého sboru. Za třináct let trvání Mezinárodního hudebního festivalu Varhanní duchovní hudba ve Filipově vystoupila řada špičkových umělců z tuzemska i ze zahraničí. Koncerty se těší velkému zájmu publika, a to i přesto, že se monumentální jednolodní novorománský kostel Panny Marie Pomocnice křesťanů nachází takřka na německých hranicích. Festival je důležitou součástí kulturních akcí Šluknovska. Stará se o něj Arte Musica v čele s Jiřím Chlumem. KlasikaPlus o minulém ročníku festivalu informovala ZDE:

Foto: jirikov.info

Petr Vacek (I.)

Petr Vacek (I.)

Varhaník, sbormistr, pedagog

Absolvoval Konzervatoř Pardubice v oborech hra na varhany a dirigování a JAMU v Brně taktéž ve dvou hlavních oborech, a to ve hře na varhany a dirigování orchestru. V rámci toho se věnoval i dirigování sboru, a to u předních českých sbormistrů. Je koncertně činný jako sólista (Teplické varhanní léto, Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka v České Třebové, Bachův varhanní podzim, Litoměřické varhanní léto), doprovází také sólisty i pěvecké sbory, diriguje orchestry a sbory (Královéhradecký komorní orchestr, Smíšený pěvecký sbor Josef Bohuslav Foerster Přelouč). Obdržel cenu Sbormistr-junior v roce 2013 od Unie českých pěveckých sborů za přínosnou sbormistrovskou činnost. Velmi ho baví také hudební pedagogika, jíž se věnuje na ZUŠ Habrmanova v Hradci Králové. V minulosti účinkoval ve hře Petera Schaffera Amadeus ve Východočeském divadle Pardubice, kde hrál menší roli. Dálkově se věnuje studiu Muzikologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Od září 2021 je pedagogem Konzervatoře Pardubice.



Příspěvky od Petr Vacek (I.)



Více z této rubriky