KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

ČF ruší koncerty, mnohé nenávratně english

„Koncertní uvedení Káti Kabanové později? Nevypadá to jako reálné.“

„Česká filharmonie se dostane do milionových finančních ztrát.“

„Mnozí lidé peníze za zrušené koncerty zpět nechtějí a věnují je na filharmonii.“

Česká filharmonie zrušila všechny koncerty a edukační programy až do 29. dubna. Některé projekty by ráda zrealizovala později, bude však problém je do již připravených dalších sezón vměstnat. O jiné, například o koncertní uvedení Janáčkovy Káti Kabanové, veřejnost zřejmě přijde nenávratně.

Janáčkovu operu měla Česká filharmonie během pražských koncertů v dubnu natočit a měla s projektem také hostovat v sále Labské filharmonie v Hamburku. V titulní roli se měla objevit Kateřina Kněžíková, dirigovat měl Jakub Hrůša. Zatím nevypadá jako reálné, dát celý aparát termínově v bližší budoucnosti znovu dohromady, potvrdil portálu KlasikaPlus.cz mluvčí orchestru Luděk Březina.

Existují koncertní programy, u nichž je reálnější, že budou zrealizovány v pozdější době: například nastudování a uvedení Requiem za Hieronyma Bosche současného německého skladatele Detleva Glanerta, které bylo do Rudolfina naplánováno na druhou polovinu tohoto týdne. Bude ale i tak podle Březiny problém najít volné termíny, protože příští sezóna je už delší dobu zcela přesně rozplánována a ty následující už v mnohém také.

Česká filharmonie se vlivem nastalé situace, vyplývající z preventivních opatření proti šíření koronaviru, dostane podle ředitele Davida Marečka do milionových finančních ztrát. Způsobí je jak propad na vstupném, tak ztráta honorářů za zahraniční vystoupení.

„Od minulého týdne zaznamenáváme mimořádně velkou vlnu solidarity projevovanou zprávami od abonentů i držitelů jednotlivých vstupenek, že peníze za zrušené koncerty zpět nechtějí a věnují je na filharmonii. Nezbývá než říct, že si toho velmi vážím a upřímně děkuji jménem svým i celého orchestru,“ uvedl Mareček.

Program jubilejní 125. sezony zveřejní ČF podle původního plánu 26. března, ale jen na internetu, bez obvyklé tiskové konference. Předprodej na koncerty pro roky 2020/2021 zahájí pak 6. dubna.

Foto: archiv České filharmonie 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky