KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Očekávaná Porgy a Bess v MET english

Americká lidová opera, jak nazval dnes už slavnou klasiku tvůrčí tým „The Gershwins“, se vrací do Metropolitní opery poprvé od roku 1990. Pojetí režiséra Jamese Robinsona, který inscenací v MET debutuje, se širokým hereckým ansámblem a kompletním orchestrem aspiruje na hit sezóny. V českých kinech bude opera k vidění v přímém přenosu už v sobotu 1. února, reprízy jsou pak plánované do neděle 16. února.

Příběh z černošského ghetta se zapsal do dějin opery jako první dílo, které do klasického žánru začalo vnášet dobové jazzové prvky. Výrazný je i sociální apel představení a fakt, že se jednalo o první operu, kde hrají prim zpěváci a herci černé pleti. Premiéra opery George Gershwina na libreto jeho bratra Iry Gershwina a manželů DuBose a Dorothy Heywardových zazněla poprvé v září 1935 v Bostonu. Přístup režiséra Jamese Robinsona k inscenování Gershwinovy opery se přibližuje záměrům skladatele. Robinsonovo pojetí zazní v plné verzi, stejně jako na premiéře v roce 2018 Londýně.

Dirigent David Robertson bude řídit hvězdný ansámbl, který tvoří v hlavních rolích basbarytonista Eric Owens jako Porgy a sopranistka Angel Blue jako Bess. V dalších rolích se představí Donovan Singletary v roli rybáře Jakea, Golda Schultz jako jeho manželka Clara, Latonia Moore v roli nešťastné vdovy Sereny, Frederick Ballentine, který zpívá drogového dealera Sportin’ Life, Alfred Walker v roli násilnického Crowna a v neposlední řadě legendární mezzosopranistka Denyce Graves v roli Marie, místní matróny a šéfky jídelny. Opera je plná nezapomenutelných melodií, včetně slavné klasiky Summertime a dalších hitů. Inscenace vznikla v koprodukci s Anglickou národní operouNizozemskou národní operou.

Do května jsou na programu ještě čtyři přímé přenosy z MET. Na konci února to bude Händelova Agrippina, na kterou naváže nová inscenace Bludného Holanďana Richarda Wagnera, hlavní roli v něm ztvární sir Bryn Terfel. Sezónu uzavře dvojice oper italských klasiků, Pucciniho Tosca a Donizettiho Marie Stuartovna.

Foto: Archiv Aerofilms a MET

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky