KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Poslouchat ticho naučí nový zvukový svět s PKF english

Netradiční tichou afterparty v podobě plnohodnotného koncertu chystá na úterý 14. ledna PKF – Prague Philharmonia. Koná se od půl osmé v Experimentálním prostoru NOD a patří do řady nazvané Krása dneška. V době, kdy je orchestr na turné s Jonasem Kaufmannem, přenechali pořadatelé hlavní roli alternativě.

Posluchače obklopí zvukový portrét skupiny Mirvis, který pod názvem Štítnik, Dobšiná a Brdárka zpracovává ticho tří evangelických kostelů z Gemerské oblasti na Slovensku. Skladbu doprovodí video pořízené na černobílou křemíkovou kameru. Maďarský skladatel Bálint Bolcsó připomene ve svém videu se zvukovou stopou Reality check změnu reality s nástupem digitálních technologií. Na závěr tichého večera zazní skladba Deep Relaxation vol. 5: It’s Your Body polského skladatele Mikołaje Laskowského, která přenese diváky do stavu hluboké relaxace. Program připravili Ladislav Mirvis Mirvald — zvukové instalace, Mikołaj Laskowski a Viktor Pantůček — live electronics a Matěj SýkoraZdeněk Tomášek — zvukové objekty, špunty do uší.

Skladatel Mikołaj Laskowski (*1988) bude osobně přítomen. Je to jedna z největších nadějí polské soudobé hudby, držitel prestižního stipendia Witolda Lutosławského 2014 a Kranichsteinerovy hudební ceny 2016, jehož skladba The Tiger Left Me Unsatisfied mimo jiné zazněla na 62. ročníku Mezinárodní tribuny skladatelů v Paříži. Umělec žijící a tvořící momentálně v Berlíně uvede v Praze svou skladbu Deep Relaxation vol. 5: It’s Your Body. „Posluchači jsou uzavřeni do vlastního ticha pomocí špuntů do uší a dle instrukcí přítomných performerů si utvářejí vlastní hudbu, vlastní hudební kompozici, která je unikátní a nepředatelná,“ představuje ve stručnosti toto dílo dramaturg Viktor Pantůček.

Mezi výrazné osobnosti soudobé hudby patří i Maďar Bálint Bolcsó (*1979), jehož skladby byly uvedeny na prestižních festivalech jako Wien Modern nebo mise-en music festival v New Yorku.

Foto: Archiv PKF

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky