KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Salcburský festival je v roce 2020 stoletý english

Letošní Salcburský festival, připomínající si sto let, bude mimo jiné věnován 250. výročí Ludwiga van Beethovena. Vedle desítek koncertů a operních představení a mnoha doprovodných akcí je s ním spojena také dirigentská soutěž nesoucí jméno Herberta von Karajana.

Festival se koná od 18. července do 30. srpna. Letos se bude z oper hrát Straussova Elektra, Mozartův Don GiovanniKouzelná flétna, Pucciniho Tosca, Donizettiho Don Pasquale, Verdiho Sicilské nešpory, Musorgského Boris Godunov, opera Neither od Mortona FeldmanaIntolleranza 1960 od Luigiho Nona. První koncert Vídeňských filharmoniků bude místo zesnulého Marisse Jansonse řídit Franz Welser-Möst. Inscenaci Borise Godunova převezme po Jansonsovi Tugan Sokhiev, který tak bude mít na Salcburském festivalu debut. Hlavním dirigentským hostem festivalu má být Daniel Harding. Ve 44 dnech je připraveno na 200 akcí na patnácti místech. Přijedou umělci z osmi desítek zemí. V prostorách Nové rezidence bude od dubna do října přístupna mimořádná výstava o stoleté historii přehlídky. A v létě se celé město promění v jednu velkou scénu.      

„Spirituální ouverturou“ je letos koncertní uvedení Brittenova Válečného rekviem. Podle organizátorů jde na úvod jubilejního ročníku o reflexi tématu Pax, tedy „míru“ či „pokoje. Hostovat bude při té příležitosti 19. července  v Salcburku City of Birmingham Symphony Orchestra i se svým sborem, dirigovat má Mirga Gražinytė-Tyla. Dílo mělo premiéru v roce 1962 při otevření moderní katedrály v Coventry nedaleko Birminghamu, postavené na troskách gotického chrámu zničeného během bombardování Británie za druhé světové války.

Festival Salzburger Festspiele založil dramatik von Hofmannsthal s režisérem Maxem Reinhardtem. Vymezovali se v té době vůči wagnerovskému festivalu v Bayreuthu. Festivalovou tradici otevřelo v roce 1920 uvedení divadelní hry Jedermann na venkovní scéně před salcburským dómem, na tribuně postavené ze dřeva z trosek baráků tábora pro válečné zajatce.

Vedle představitelů salcburského Mozartea byl iniciátorem rozšíření hudebních programů a současně dirigentem prvního operního představení, Mozartova Dona Giovanniho, skladatel Richard Strauss. Salcburské slavnosti se podle Stefana Zweiga brzy staly světovou atrakcí, novodobými olympijskými hrami umění, na nichž soupeřily všechny národy, aby vystavily na odiv své nejlepší výkony… A to platí dodnes. Přehlídka v Mozartově rodišti je považována za světově nejvýznamnější festival klasické hudby.

Foto: Luigi Caputo, Günter Breitegger, Tourismus Salzburg

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky