KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Světové osobnosti a inscenace chystá Janáček Brno 2020 english

Dvacet osm produkcí v devatenácti dnech – to je bilance festivalu Janáček Brno 2020, který se bude konat tradičně v sudý rok na podzim. Jeho pořadatel, Národní divadlo Brno, právě zveřejnilo jeho program a v neděli zahájí prodej vstupenek. Do Brna se opět sjedou světoví režiséři a interpreti, mimo jiné Robert Carsen, Claus Guth, Jakub Hrůša, Karita Mattila, Pavol Brešlík, Pavel Haas Quartet nebo Bamberští symfonikové. Tematická linka přehlídky se bude tentokrát ovíjet kolem umělecké vřavy na přelomu 19. a 20. století a hledání nových cest v hudebním výrazu oper i instrumentálních děl.

7. ročník festivalu Janáček Brno 2020 se bude konat od 28. září do 16. října příštího roku a má na co navazovat. Předchozí ročník bienále, Janáček Brno 2018, totiž obdržel jako první v České republice prestižní ocenění The International Opera Awards za nejlepší festival roku. „Národní divadlo Brno se tím dostalo do společnosti těch nejlepších umělců a souborů z celého operního světa. Po pouhých šesti ročnících festivalu je to až neuvěřitelný úspěch,“ bilancuje Martin Glaser, ředitel NdB. Zároveň ale dodává, že příspěvky města i státu na festival s rozpočtem 40 milionů korun bude třeba valorizovat, protože jinak nebude možné udržet jeho špičkovou kvalitu. 

Festival má jako jeden ze svých hlavních cílů představení různých inscenačních pohledů na Janáčkovo dílo v podání českých i zahraničních souborů. Přehlídku zahájí Janáčkova méně často uváděná opera Osud z roku 1905, která ale znamenala na jeho skladatelské cestě výrazný krok v hledání pojetí moderní opery. Inscenaci vytvoří světoznámý režisér Robert Carsen se souborem Janáčkovy opery přímo pro festival. Jde o poslední Janáčkovu operu, kterou tento proslulý tvůrce ještě nedělal. A nechal se slyšet, že toto dílo chce specifický přístup. Hudebně Osud nastuduje šéfdirigent Marko Ivanović. Diváci také budou moci porovnat hned dvě inscenace Janáčkovy přelomové opery Její pastorkyňa. Jednu vytvoří s brněnským operním souborem londýnský Royal Opera House (Covent Garden), kde bude mít inscenace režiséra Clause Gutha premiéru v březnu 2020. Brněnského nastudování se ujme Robert Kružík. Dalším zahraničním hostem s Jenůfou pak bude německý soubor z Brém. Jako zajímavou konfrontací s Janáčkovým dílem program nabídne v podání Maďarské státní opery Salome Richarda Strausse, poprvé uvedenou právě v roce vzniku Janáčkova Osudu.

Janáček Brno 2020 pozval řadu předních interpretů janáčkovských rolí, přijede například finská sopranistka Karita Mattila, Zápisník zmizelého v poloscénické úpravě a v premiéře podle Janáčkových poznámek a představ přednese tenorista Pavol Brešlík spolu se sólistkami Janáčkovy opery a klavíristou Róbertem Pechancem. Písňový recitál připraví i barytonista Tomáš Král, klavírní recitály chystají Jan BartošJan Jiraský, nebude chybět ani sborová tvorba v podání rakouského tělesa Arnold Schoenberg ChorPražského filharmonického sboru. Z komorních těles se představí např. Zemlinsky QuartetPhilHarmonia Octet Prague, Brno Contemporary Orchestra nebo Josef Suk Piano Quartet. Závěr festivalu bude patřit Bamberským symfonikům pod taktovkou Jakuba Hrůši. Ten uvede svoji úpravu Velké suity z opery Příhody lišky BystrouškyAlpskou symfonii Richarda Strausse.

„První dvě desetiletí 20. století představují jedno z nejpozoruhodnějších období hudební historie vůbec. Tou dobou přestávala platit pravidla v hudbě, která byla století víceméně nedotknutelná, dohasínalo myšlení a hodnoty romantismu a paralelně vznikalo něco nového, někdy radikálně popírajícího vše staré, jindy reflektujícího původní hodnoty novými prostředky. Je to čas umírání i zrození. A právě hudbu Richarda Strausse, Clauda Debussyho, Gustava Mahlera, Arnolda Schönberga nebo Igora StravinskéhoBély Bartóka představíme na festivalovém programu v konfrontaci s další ikonickou postavou tohoto období – Leošem Janáčkem,“ uzavírá Jiří Zahrádka, člen umělecké rady festivalu Janáček Brno.
 

Foto: Veronika Paroulková, archiv festivalu

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky