KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Orchestr BERG uvede nizozemské novinky v DOX+ english

Novinky čtveřice skladatelů, kteří žijí a tvoří v Nizozemsku, představí v českých premiérách Orchestr BERG. V pondělí 11. listopadu se s nimi těleso vrátí do Centra současného umění DOX, do jeho nového sálu DOX+. Dvě kompozice napsali držitelé prestižní Grawemeyerovy ceny nazývané Nobelovou cenou v oblasti hudby – matador nizozemské současnohudební scény Joël Bons a Michel van der Aa. Zbylé pak autoři usazení v Nizozemí – Andys Skordis původem z Kypru a Giuliano Bracci z Itálie. Orchestr BERG povede tradičně Peter Vrábel.

Všechny čtyři skladby, které Orchestr BERG v DOX+ představí, vznikly relativně nedávno – nejstarší měla premiéru v roce 2011, nejnovější teprve loni. Všechny až na jednu také pracují s elektronikou, která je dnes už tradičním partnerem klasických hudebních nástrojů. Koncert zahájí klarinetový koncert nizozemské skladatelské hvězdy Michela van der Aa v podání Renaty Rakové, která se po letech strávených v cizině vrátila zpět do České republiky a s Orchestrem BERG pravidelně spolupracuje. Skladby kyperského skladatele Andyse Skordise se často inspirují mystickými událostmi a postavami, Ou…DA je jedním z takových tajemných stvoření. Italský skladatel Giuliano Bracci si zase pohrává s interakcí mezi hudebníky. Oba posledně jmenovaní našli v Nizozemsku svůj druhý domov.

Nejčerstvějším dílem je rozsáhlá kompozice Thirty Situations matadora současnohudební scény Joëla Bonse, zakladatele Nieuw Ensemble, pro který toto celovečerní dílo vzniklo. Orchestr BERG z něj uvede přibližně polovinu, včetně exponovaných partů trombónu a sopránu. Těch se zhostí Pavla Radostová a Štěpán Janoušek, pravidelní spolupracovníci orchestru, kteří se shodou okolností už v DOX+ oba představili jako sólisté letošního červnového koncertu.

——

Michel van der Aa (*1970), po Louisi Andriessenovi nejznámější současný nizozemský skladatel, se nejprve věnoval zvukovému designu na Královské konzervatoři v Haagu. Později vystudoval skladbu mj. právě u zmíněného Andriessena. Prošel také studiem filmové režie na Newyorské filmové akademii a zúčastnil se kurzu divadelní režie v Lincolnově centru. Ve svých dílech tyto zkušenosti bohatě uplatňuje: využívá divadelní a filmové prvky, úzce propojené s hudbou, přičemž si vše sám režíruje. Píše pro sólisty zvučných jmen: např. komorní opera One vznikla pro sopranistku Barbaru Hannigan, violoncellový koncert Up-close pro Sol Gabettu, houslový koncert pro Janine Jansen ad. Ve své hudbě osciluje van der Aa mezi konzervativností a moderností: orientuje se na tradiční žánry, koncert, opera apod., ale pojímá je originálně a aktuálně. Akustický zvuk nástrojů či lidského hlasu spojuje s elektronikou, jejíž možnosti umí coby někdejší zvukový designér náležitě využít – počínaje zdánlivě prostým uplatněním magnetofonu a konče složitějšími technologickými manipulacemi. Získal mnohá ocenění, například prestižní Grawemeyerovu cenu za multimediální dílo Up-close, které v roce 2013 v české premiéře uvedl Orchestr BERG. V roce 2010 založil vydavatelství Disquiet Media, jehož prostřednictvím prezentuje zvukové i audiovizuální nahrávky své hudby.

Kyperský skladatel Andys Skordis (*1983) vystudoval skladbu a filmovou hudbu v USA na Berklee College of Music, v Nizozemsku pak absolvoval postgraduální studium skladby na Conservatorium van Amsterdam. Studoval také jihoindickou karnatickou hudbu a přímo na Bali se věnoval studiu gamelanu. Jeho díla z poslední doby se inspirují rituály z celého světa. Je autorem širokého spektra děl, od opery přes orchestrální a komorní skladby, vokální kompozice nebo skladby pro gamelan po filmovou a scénickou hudbu. Získal řadu ocenění včetně jedné z nejvýznamnějších nizozemských cen Buma Toonzetters za Nejlepší současnou kompozici roku 2012. Je uměleckým ředitelem ansámblu Patsiaoura, dramaturgem festivalu Xarkis a jeho uměleckých rezidencí, zakládajícím členem ansámblu The Brain Masturbation a členem kapely Monsieur Doumani, se kterou hraje po celém světě. Je spolupracovníkem Řecké národní opery, kde se věnuje interdisciplinárním projektům a edukativním aktivitám, vyučuje také na Conservatorium van Amsterdam.

Italský skladatel Giuliano Bracci (*1980) žije v Nizozemsku od roku 2010. Poté co v Římě získal titul z filozofie, vystudoval skladbu na konzervatořích ve Florencii a Amsterodamu u Rosaria Mirigliana a Richarda Ayerse. V rámci kompozičních master class studoval mj. u Helmuta Lachenmanna, Salvatora Sciarrina nebo Barbary Hannigan. V současné době je účastníkem speciálního doktorského programu docARTES na Orpheus Institute / Ghent, Univerzitě v Leidenu a Conservatoriu van Amsterdam. Vytvořil díla pro řadu vynikajících ansámblů – Ensemble Klang, Nieuw Ensemble, New European Ensemble, L’arsenale, Quartetto Maurice ad., ale i pro Orchestr španělského rozhlasu a televize nebo Španělský národní sbor. Spolupracoval s divadelní společností Compagnia Pippo Delbono nebo s choreografkou Suzan Tunca. Získal ocenění v Concorso Evangelisti nebo Gaudeamus Prize, byl finalistou prestižní soutěže Premio Reina Sofia v Madridu. Jeho hudba pravidelně zní nejen v Nizozemsku, ale také v Evropě nebo Severní a Jižní Americe.

Nizozemský skladatel a kytarista Joël Bons (*1952) je už dlouhou řadu let jedním z hlavních hybatelů nizozemské scény současné hudby. Pochází z Amsterodamu a už v raném dětství se seznámil s hudbou z celého světa díky nahrávkám, které sbírali jeho rodiče. Skladbu vystudoval u Roberta Heppenera a Briana Ferneyhougha, zúčastnil se letních kurzů v Sieně u Franca Donatoniho i v Darmstadtu. V roce 1980 byl jedním ze zakladatelů Nieuw Ensemble pro novou hudbu, v němž hrál deset let na kytaru a poté se stal jeho uměleckým ředitelem. Byl zodpovědný také za významný a rozsáhlý program práce se současnými skladateli při tomto ansámblu. Již v roce 1988 procestoval Čínu a seznámil se s novou generací čínských skladatelů, které pak Nieuw Ensemble v roce 1991 představil západnímu světu. V roce 2002 založil unikátní Atlas Ensemble, který spojuje hudebníky z Asie a Evropy. Jeho hudbu uváděly samozřejmě Nieuw Ensemble a Atlas Ensemble, ale také řada dalších po celém světě ‒ Asko|Schönberg, Nizozemský dechový ansámbl, Rotterdamská filharmonie, Vancouver InterCultural Orchestra, Symfonický orchestr čínské provincie Guangxi ad. Je profesorem skladby na Conservatorium van Amsterdam. Za svoji práci byl odměněn řadou ocenění, v letošním roce získal za dílo Nomaden Grawemeyerovu cenu, které je v oblasti hudby jakousi Nobelovou cenou.

Foto: Archiv Orchestru BERG

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky