KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Hudba terezínských skladatelů a jejich současníků v Národním divadle english

Národní divadlo v Praze uctí odkaz tzv. „terezínských skladatelů“ Pavla Haase, Hanse Krásy a Viktora Ullmanna. Od jejich smrti v Osvětimi letos uplyne 75 let. Speciální koncert připravilo Národní divadlo na tuto sobotu 19. října na jedenáct hodin dopoledne. Zazní na něm díla z tíživého a tragického období evropských dějin – 30. a 40. let minulého století. Program sestavili sólohobojista Orchestru ND Vratislav Vlna a sólovioloncellista Bledar Zajmi, doplní je koncertní mistr tělesa, houslista Ondřej Hás a violistka Helena Vovsová. Sólového partu v písních Pavla Haase a Viktora Ullmanna se ujme sólistka Opery ND, mezzosopranistka Michaela Zajmi.

Zazní Šest písní na verše Alberta Steffena op. II Viktora Ullmanna, Krásova Passacaglia a fuga pro smyčcové trio a Sedm písní v lidovém tónu na slova F. L. Čelakovského op. 18 Pavla Haase. Program doplní Mazurka – Nocturne pro hoboj a smyčcové trio Bohuslava MartinůPhantasy Quartet pro hoboj a smyčce op. 2 od génia evropské hudby Benjamina Brittena.

Krása i Ullmann působili v tehdejším Novém německém divadle (nynější Státní opeře). Hans Krása byl žákem Alexandra Zemlinského a studoval také u Alberta Roussela v Paříži. Živil se jako korepetitor v Novém německém divadle a po deportaci do Terezína se významně podílel na kulturním dění v táboře. Jeho dětská opera Brundibár byla nejúspěšnějším terezínským představením s více než padesáti reprízami. Viktor Ullmann studoval hudbu ve Vídni u Arnolda Schönberga, poté působil v pražském Novém německém divadle jako sbormistr a později jako dirigent. V Terezíně vytvořil například operu Císař Atlantidy, která však nakonec nebyla kvůli obavám z nacistické msty provedena. Pavel Haas v Terezíně zkomponoval mimo jiné Čtyři písně na slova čínské poezie pro bas a klavír, ve kterých zpíval jeho spoluvězeň, budoucí sólista Národního divadla Karel Berman.

Foto: Archivy Národní divadlo Praha, O. Hás, B. Zajmi

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky