KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Musica Florea a Victoria Ensemble znovuobjeví Reichenauera english

Dva soubory spojí síly a ve světové premiéře představí díla českého barokního skladatele Antonína Reichenauera. Zazní například jeho mariánská offertoria, Litanie k nejsvětějšímu jménu Ježíšově nebo Rekviem. Přednese je dvanáct pěvců souboru Victoria Ensemble pod vedením sopranistky Viktorie Dugranpere a barokní orchestr Musica Florea, který vede Marek Štryncl. Koncert se koná 13. října od 20 hodin v barokním refektáři Dominikánského kláštera u sv. Jiljí v Praze.

Antonín Reichenauer patří mezi nejvýraznější, ale dnešnímu publiku málo známé osobnosti české barokní hudby. Žil v letech 1694–1730 a působil v Praze na Malé Straně u hraběte Václava Morzina jako domácí skladatel. Pro potřeby morzinovské šlechtické kapely psal hudbu instrumentální a je i autorem velkého množství duchovních děl, u těch ale zatím není známo, pro koho a pro jaké konkrétní účely je komponoval.

„Jde o zcela unikátní koncert – novodobou premiéru chrámových skladeb, které zněly naposledy pravděpodobně v Reichenauerově době. Z první třetiny 18. století se dochovalo velmi málo české hudby, o to větší je to radost, když dosahuje takových kvalit, jako právě ta Reichenauerova. Vybrali jsme několik jeho skladeb uložených v Českém muzeu hudby, připravili z nich edice a jsme nadšení. Všichni se moc těšíme, až zazní poprvé v krásném barokním refektáři Dominikánského kláštera u sv. Jiljí! Ke spolupráci jsme tentokrát přizvali renomovaný barokní orchestr Musica Florea pod vedením báječného Marka Štryncla, který bude celý koncert dirigovat,“ upřesňuje Viktorie Dugranpere, zakladatelka a umělecká vedoucí souboru Victoria Ensemble.

Viktorie Dugranpere vystudovala Sbormistrovství chrámové hudby na Pedf UK a Hudební vědu na Filozofické fakultě UK. Část studií strávila na pařížské Sorbonně, kde se věnovala především francouzské hudbě 16. – 18. století. Sólový klasický zpěv studovala u renomovaných českých pedagogů (Daniela Šounová, Jiří Kotouč, Pavla Zumrová). Absolvovala celou řadu kurzů staré hudby, barokního zpěvu, barokní gestiky a divadla v Čechách i zahraničí. V roce 2009 založila profesionální vokálně instrumentální soubor Victoria Ensemble, který se věnuje historicky poučené interpretaci staré hudby. Působí v něm coby umělecká vedoucí, vystupuje jako sólistka i ansámblová pěvkyně.

Music Florea se zaměřuje na dobově a stylově poučenou interpretaci hudby a vznikl v roce 1992 jako jeden z prvních svého druhu u nás. Jeho zakladatelem a uměleckým vedoucím je dirigent a violoncellista Marek Štryncl, který se zároveň zabývá studiem dobových pramenů a estetiky. Na jejich základě pak spolu s hudebníky oživuje zapomenuté interpretační styly a výrazové prostředky. Orchestr hraje na originální dobové nástroje nebo jejich kopie, zaměřuje se jak na instrumentální komorní hudbu, tak na světské i duchovní vokálně-instrumentální skladby, orchestrální koncerty i díla symfonická, opery a oratoria, a to od počátku baroka až po 20. století. Od roku 2002 pořádá Musica Florea vlastní koncertní řady s důrazem na prezentaci nově objevených děl, která si zasluhují návrat k interpretační původnosti. V roce 2014 přidali pod svou hlavičku rovněž mobilní scénu založenou na principech barokního divadla Florea Theatrum, jež dovoluje lepší práci s rekonstruovanými hudebně dramatickými díly – dobovými operami a balety.

Reichenauer znovuobjevený je prvním ze čtyř abonentních koncertů aktuální sezony Victoria Ensemble. Další následují 22. prosince a pak 28. února a 18. června příštího roku. Musica Florea představí teď v pátek 11. října rané barokní autory a také dobovou improvizaci v Atriu Žižkov. První reprízu pak soubor naplánoval do Kutné Hory na 1. listopadu. (Psali jsme zde.)

Foto: Archiv Musica Florea a Victoria Ensemble

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky