KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Lípa Musica uvede sexteto světových sólistů i poctu Janáčkovi english

První říjnový týden se na festivalu Lípa Musica představí sexteto špičkových světových sólistů, sejdou se Tobias Feldmann, Sergej Malov, Máté Szücs, Gabriel Schwabe místo náhle indisponovaného Juliana Steckela a Tomáš Jamník, které k sobě přizval Josef Špaček. Následuje tradiční koncert při svíčkách v Zahrádkách, kde vystoupí multiinstrumentalista Sergej Malov s recitálem na housle a violoncello da spalla. V sobotu pak festival složí poctu Leoši Janáčkovi, dramaturgie zařadila jeho přelomový Zápisník zmizelého a další písně i klavírní skladby. Přednesou je Jaroslav Březina, Eliška Weissová, Martin Kasík a další.

Na 3. říjen připadá Svátek znovusjednocení Německa a je už tradičním festivalovým zastavením v obcích Großschönau-Waltersdorf. V evangelicko-lutheránském kostele tam vystoupí unikátní Lípa Musica sexteto. V premiéře ho představí umělecký garant festivalu Josef Špaček, který ke spolupráci přizval dalších pět respektovaných osobností mladší generace. Houslového partu se vedle Josefa Špačka ujme německý houslista Tobias Feldmann, který má na svém kontě úctyhodný počet úspěchů na předních soutěžích včetně soutěže královny Alžběty v Bruselu. Violové party obstarají multiinstrumentalista Sergej Malov, který se o den později představí i sólově na už zmíněném koncertu při svíčkách, a maďarský rodák Máté Szücs, bývalý první violista Berlínské filharmonie. K violoncellům se posadí Gabriel Schwabe, který nahradí onemocnělého Juliana Steckela, laureát tří nejprestižnějších violoncellových soutěží: Grand Prix Emanuela Feuermanna v Berlíně, Concours Rostropovich v Paříži a Pierre Fournier Award v Londýně, a Tomáš Jamník, který s úspěchem zakotvil v Berlíně. Zahrají Zjasněnou noc Arnolda SchönbergaDvořákův sextet A dur.

„Hlavním bodem a zlatým hřebem tohoto večera bude Zjasněná noc od Arnolda Schönberga. To je snad jedno z největších komorních děl 20. století. Je to skladba neuvěřitelného charakteru, jímavá, vášnivá, niterní, srdceryvná. A u interpretace se sejdou špičkoví muzikanti. Z České republiky tam bude kromě mě také violoncellista Tomáš Jamník. Ke spolupráci jsme dále přizvali Tobiase Feldmanna, skvělého německého houslistu, takovou vycházející hvězdu v Německu. Na druhé violoncello zahraje Julian Steckel, opět vynikající německý sólista. Violy obstarají Sergej Malov, ruský houslista, který hraje i na violu a violoncello da spalla, a dále Máté Szücs, maďarský violista, který donedávna působil jako vedoucí skupiny viol v Berlínské filharmonii. Takže to obsazení je opravdu nabité!“ říká umělecký garant festivalu Josef Špaček.

Koncert při svíčkách je na programu tradičně v kostele sv. Barbory u Zahrádek, v místě, kde dodnes nebyl zaveden elektrický proud. V pátek 4. října tam vystoupí původem ruský houslista Sergej Malov, který mistrovsky ovládá hned několik strunných nástrojů. Stal se fenoménem a jeho nahrávky dostupné na YouTube trhají rekordy v počtech zhlédnutí. V Zahrádkách zahraje virtuózní díla BachaYsaÿe na housle a na méně známé violoncello da spalla.

„Violoncello da spalla vypadá více jako housle nebo viola. Hráč drží nástroj na rameni, tedy „da spalla“. Violoncello da spalla má rozdílný zvuk a rozdílné technické možnosti. Je velmi krásné a neobvyklé. Zahraji na něj skladby Bacha a vedle toho zařadím houslové skladby od Ysaÿeho. Tyto dva cykly mají mnoho společného, spadají ale do velmi rozdílných epoch. Domnívám se, že spojení těchto dvou skladatelů a nástrojů vytvoří živoucí dialog, i přesto, že na pódiu bude stát pouze jeden člověk,“ doplňuje Malov k programu svého recitálu.

První říjnový týden uzavře v Biberově kapli v České Lípě sobotní pocta Leoši Janáčkovi. Jeho ceněný komorní cyklus Zápisník zmizelého doplněný o ukázky z Moravské lidové poezie v písních a výběru z klavírního cyklu Po zarostlém chodníčku přednesou Jaroslav Březina, Eliška Weissová, Martin Kasík, Anna Trahová, Jana KubicováPetra Vondrová. Podnětem k napsání Zápisníku zmizelého bylo Janáčkovi dvaadvacet básní, které vyšly v jedněch brněnských novinách. Jejich autorem byl údajně syn vesnického sedláka. Ten jednoho dne potkal v lesích tajemnou cikánku, do níž se zamiloval. Rozhodl se proto opustit vlastní rodinu a se svou milou utekl. Verše na Janáčka mocně zapůsobily. Až později, v roce 1997 vědci zjistili, že jejich autorem ve skutečnosti nebyl sedlákův syn, ale moravský básník jménem Jozef Kalda, mimo jiné také autor libreta k dětské zpěvohře Ogaři Jaroslava Křičky. Pro Janáčka byla neznámá cikánka ztělesněním jeho milované Kamily. Komponovat začal Janáček v srpnu 1917 a skladbu dokončil o dva roky později. O díle se v té době zmiňuje Kamile Stösslové v dopise: „Ráno motám se po zahradě, odpoledne napadá mi pravidelně několik motivů k těm krásným veršíkům o té lásce cigánské. Snad z toho vyjde pěkný románek hudební – a kousek nálady luhačovské bylo by v něm.“ Lze se tak právem domnívat, že Janíček je vlastně Janáček a cikánka Zefka Kamila Stösslová.

Foto: Archiv festivalu

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky