KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

NDM zítra a v pátek: Premiéry muzikálu Pět let zpět english

Soubor operety/muzikálu Národního divadla moravskoslezského nabídne zítra a v pátek první novinku 101. sezóny. V české premiéře zazní v Divadle „12“ komorní muzikál amerického skladatele Jasona Roberta Browna s názvem Pět let zpět (The Last Five Years) v režii Janky Ryšánek Schmiedtové. Po úspěchu muzikálu Stephena Dolginoffa Thrill Me (Vzruš mě!) pokračuje NDM v inscenování komorních hudebních děl v malém divadle. Vystoupí dva herci – zpěváci za doprovodu šesti muzikantů. Představení začínají v 19:00 hodin.

Sám autor přiznal, že se tímto dílem vyrovnával se svým rozvodem, a jde tedy o příběh milostný a velmi autobiografický. „Spisovatel Jamie a herečka Catherine vyprávějí historii svého pětiletého vztahu – každý ze svého pohledu. Ona vypráví od konce (divák ji na scéně zastihne ve chvíli, kdy dostane dopis na rozloučenou), on popisuje jejich vztah od počátků. Oba při svém seznámení profesně začínali – jeho spisovatelská kariéra šla strmě nahoru, jí se ale nedařilo a nakonec zoufale bere jakoukoli práci, která aspoň lehce s hraním souvisí. Ze scény ani jeden z protagonistů prakticky neodejde, ale přitom se až na jednu událost (svatbu) v čase míjejí. Předěly ve vyprávění každého z nich obstarává newyorské metro,“ přibližuje příběh divadlo.

Překladatelem, dramaturgem a představitelem role Jamieho je Tomáš Novotný. Muzikál je jeho prvním překladem hudebního díla do češtiny a shodou okolností nad touto prací strávil posledních pět let. Roli spisovatele Jamieho s ním alternuje Tomáš Savka, herečku Catherine si zahrají a zazpívají Martina ŠnytováKlára Jelínková. Živou, šestičlennou kapelu, složenou z muzikantů souboru operety/muzikálu NDM bude řídit Marek Prášil. Diváka zaujmou kostýmy protagonistů i kapely, které vlastně ani kostýmy nejsou. „Chtěla jsem, aby to byla běžná street móda, takže jsme ve fundusu divadla vybrali základ civilního oblečení a doplnili je nákupy v normální konfekci. Každý z protagonistů má tedy to, co sedí jemu samotnému a každý vypadá jinak,“ popsala kostýmní výtvarnice Lucie Labajová, která je zároveň autorkou scény.

J. R. Brown (1970) vyrostl na předměstí New Yorku. Svou kariéru začínal jako občasný barový pianista, aranžér a korepetitor. Muzikál The Last Five Years, který získal cenu Drama Desk Award za nejlepší hudbu a nejlepší libreto, byl poprvé uveden v Nortlight Theatre v Chicagu v roce 2001 a následně byl převeden na newyorskou off-Broadway. Po mnoha uvedeních nejen v Americe, ale i ve Španělsku, Německu a ve Finsku, se roku 2015 příběh dočkal stejnojmenné filmové verze. Brown se věnuje muzikálové i písňové tvorbě. Na kontě má pět samostatných studiových alb.

Foto: Archiv NDM

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky