KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Zahájení 64. sezóny Filharmonie Brno:
Elisabeth Leonskaja a česká premiéra skladby Joe Hisaishiho english

Filharmonie Brno zítra vstoupí do své 64. koncertní sezóny, a to v 19:00 hodin v sále Sokolovny a společenského centra Stadion v Kounicově ulici. Jako sólistka vystoupí rusko-rakouská klavíristka Elisabeth Leonskaja a zazní i  česká premiéra skladby, kterou napsal významný japonský skladatel Joe Hisaishi. Koncert bude řídit šéfdirigent a umělecký ředitel orchestru Dennis Russell Davies.

Na úvod zahajovacího večera dramaturgie orchestru přichystala Brahmsovu První symfonii. Ta nezapře přímou souvislost s Beethovenem, někdy se o ní mluví jako o brahmsovské transformaci jeho Osudové či dokonce jako o Beethovenově Desáté„Ve finále se v lesních rozích rozezní téma označované jako pozdrav Claře Schumannové, k níž Brahms choval hluboký cit, a poté se objevuje téma silně připomínající melodii ze závěrečné věty Deváté,“ představuje dílo dramaturg Filharmonie Brno Vítězslav Mikeš. Po pauze zazní Bartókův Klavírní koncert č. 3, jedno z jeho nejjasnějších, nejvyrovnanějších a posluchačsky nejvstřícnějších děl. „Bartók jím chtěl vzdát hold své ženě Dittě a zároveň ji koncertem zaopatřit. Pomýšlel na to, že Ditta bude koncert hrát a tím si zlepší finanční situaci. Tomu odpovídá i pojetí sólového partu, jenž svou niterností a noblesou stojí v kontrastu k barbarskému stylu předchozích klavírních koncertů a vrací se k vyváženému využití klavíru jako nástroje melodického, rytmického a virtuózního,“ dodává k Bartókovu opusu Mikeš.

Koncert přednese v tehdejším Sovětském svazu (Gruzie) narozená klavíristka žijící v Rakousku, Elisabeth Leonskaja. Ta patří několik dekád k nejceněnějším osobnostem pianistického umění. „Jako sólistka vystoupila prakticky se všemi nejvýznamnějšími orchestry světa, vydala řadu nahrávek, za které byla bezpočtukrát oceněna. Její CD Paris vybrala porota International Classical Music Awards jako Sólovou nahrávku roku 2014,“ doplňují profil sólistky pořadatelé. Na závěr večera čeká posluchače česká premiéra – skladba DA. MA. SHI. E od japonského komponisty a režiséra Joe Hisaishiho„Je velmi veselá a pozitivní, utkána z kombinací osmi modelů vygenerovaných z úvodního motivu prvních houslí. Proměny barvy zvuku vyvolávají přechody mezi tóninami A dur a H dur, zvýrazněné intenzivními vpády žesťových nástrojů. Ve druhé polovině skladby se k tkáni motivů přidává chorál v žesťových nástrojích, který dodává závěru patřičný tah,“ popsal svoje dílo Hisaishi, který proslul zejména jako skladatel filmové hudby. Je podepsán pod zhruba osmi desítkami snímků, ze kterých ho na výsluní vynesla spolupráce s legendárním tvůrcem animovaných filmů Hayaem Miyazakim například na titulech Naušika z Větrného údolí, Můj soused Totoro, Princezna Mononoke, Cesta do fantazie a další. K dalším globálně ceněným snímkům s Hisaishiho hudbou patří kreslený Příběh o princezně Kaguje, Ohňostroj či Akunin. Za svou tvorbu pro film získal autor četná významná ocenění.

Do svého druhého roku spolupráce s Filharmonií Brno vstupuje zítřejším koncertem její šéfdirigent a umělecký ředitel Dennis Russell Davies, který k nové sezóně orchestru dodává: „Jsem z ní nadšený. Naše město se těší geograficky a ekonomicky jedinečnému postavení mezi Prahou a Vídní a náš program pro novou sezónu jasně podporuje silnou pozici, kterou brněnský kulturní život zaujímá ve svém mezinárodním regionu.“


 

Foto: Filharmonie Brno

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky