KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Písňové koncerty: Janková, Kahánek a Wyss english

Festival Jarmily Novotné 2019 chystá slavnostní koncert – s písňovým recitálem na něm vystoupí sopranistka Martina Janková a klavíristé Ivo Kahánek a Gérard Wyss. Všichni tři jsou zároveň lektory Interpretačních kurzů v Litni 2019. Tam napřed vystoupí v sále Čechovny pozítří 19. září od 18:00 hodin a podpoří čerstvé absolventy kurzů při závěrečném koncertu. A naopak úspěšní studenti budou o den později součástí zmiňovaného slavnostního koncertu, který se uskuteční v Sukově síni Rudolfina v pátek 20. září od půl osmé večer.

„V písni je celý člověk, napsal Janáček a i já jsem směla tuto zkušenost udělat a píseň vnímám jako neuvěřitelně zhuštěné lidské DNA, nositele všech lidských emocí, esenci bytí ve třech až pěti minutách. Tento svět je mi velice blízký a má pro mě nesmírnou hodnotu, už jen proto, že je každá píseň jen umným ,kabátem‘ pro skvělou báseň,“ líčí Martina Janková, sopranistka s velmi úspěšně rozehranou mezinárodní kariérou. Ta přednese písně francouzských, německých, českých, slovenských, polských a ruských autorů. A Ivo Kahánek k programu dodává: „Lidský hlas jsem vždy považoval za jeden z nejzásadnějších a mně osobně nejbližších inspiračních zdrojů klavírního zvuku. To se týká zejména písní, které ve své intimitě a opravdovosti dávají posluchačům (ale hlavně interpretům) nahlédnout do skutečného nitra hudby, či snad až za něj… Zjistil jsem přitom, že vytvořit skutečně hudební partnerství takovým hlasům je svébytná klavírní disciplína s určitými principy a zákonitostmi, do nichž je třeba systematicky pronikat.“ Proto klavírista přivítal iniciativu Martiny Jankové uspořádat mistrovské kurzy zaměřené speciálně na interpretaci písní, a to nejen z pohledu pěvců, ale i pianistů. „Pevně věřím, že se nám společně s Martinou a vynikajícím švýcarským pianistou Gérardem Wyssem podaří pro písně nadchnout pár talentovaných mladých umělců a alespoň částečně tak zesílit zájem o tento žánr v Čechách. Zda se nám to povede, můžou záhy posoudit posluchači právě na slavnostním koncertě v Sukově síni Rudolfina.“ Gérard Wyss je vyhledávaným klavíristou a komorním spoluhráčem instrumentalistů, ale má především bohaté zkušenosti s doprovázením významných pěvců. Spolupracoval například s Edith Mathis, Cecilií Bartoli, Nicolajem Geddou, Wolfgangem Holzmairem nebo Georgem Niglem.

Festival, který zahrnuje koncerty i interpretační kurzy, pořádá už osmým rokem nezisková organizace Zámek Liteň pečující o odkaz legendární pěvkyně Jarmily Novotné.

Foto: archiv festivalu

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky