KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Svatováclavský hudební festival dnes s francouzskou duchovní hudbou, v týdnu s barokní Evropou a vlámským klasicismem english

Dnes na Svatováclavském hudebním festivalu, který se odehrává na Ostravsku, vystoupí PKF – Prague Philharmonia. V kostele Panny Marie v Ostravě – Mariánských horách nabídne od 17:00 hodin Faurého Requiem a Cantique de Jean Racine a Poulencovo Gloria G dur pro soprán, sbor a orchestr. Sólisty budou sopranistka Kateřina Kněžíková a barytonista Jakub Kettner, spolu s nimi zazpívá Český filharmonický sbor Brno. a PKF – Prague Philharmonia Koncert bude řídit francouzský dirigent a flétnista Philippe Bernold. Zítra a pozítří (evangelický kostel v Orlové a kostel sv. Jakuba Staršího v Ostravě – Plesné) od 18:00 hodin vystoupí na koncertech s podtitulem „Cesta z Itálie do Anglie“ mezzosopranistka Helena Poczykowska, flétnista Peter Holtslag a cembalista Carsten Lohff. Středa a čtvrtek pak bude patřit jednomu z hlavních hostů festivalu, přijede belgický soubor Terra Nova Collective s dirigentem a renomovaným klarinetistou Vladem Weverberghem.

„Mezinárodně uznávaný nizozemský flétnový virtuóz Peter Holtslag, věhlasný pedagog Královské hudební akademie v Londýně a Hochschule für Musik und Theater v Hamburgu, se svým triem podnikne hudební výlety z prosluněné Itálie přes Německo až po mořeplaveckou Anglii. Zlatým středem programu se stanou výrazově i technicky náročné Telemannovy Fantazie, ovlivněné italským i francouzským proudem, které zazní na barokní zobcovou flétnu či flauto traverso. Stezkami myšlenkových map Bacha či Händela projdeme pomocí pěveckého kompasu půvabné polské mezzosopranistky Heleny Poczykowské,“ zvou na koncerty pořadatelé.

Středa a čtvrtek budou patřit opět stejnému projektu, a to poprvé v 19:00 hodin v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Ostravě – Pustkovci a podruhé od 18:00 hodin v kostele sv. Vojtěcha v Opavě. „Zásadní zahraniční host festivalu, belgický soubor Terra Nova Collective s dirigentem a renomovaným klarinetistou Vladem Weverberghem přijíždí na SHF vůbec poprvé. Díky tomuto dirigentovi-badateli s velkou vášní pro objevování neprávem zapomenutých vlámských skladatelů máme jedinečnou možnost slyšet symfonii předního skladatele poloviny 18. století van Maldera psanou v galantním stylu. Van Maldere tak bude čelit Mozartově genialitě v rámci jeho koncertu psaného pro unikátní basetový klarinet. Poutavý program zakončí Amadeův předchůdce Faber s jeho zřejmě nejzajímavější a hudebně nejpřitažlivější mší Marie Nanebevzaté,“ doplňuje dramaturgie. Na koncertech vystoupí ještě smíšený sbor Ars Brunensis se sbormistrem Danem Kalouskem.

Ve čtvrtek je na prgramu ještě jeden festivalový koncert, a to od 18:00 hodin v kostele sv. Václava – Velká Polom. Program s podtitulem „Stylus Phantasticus“ – virtuozní programní hudbu 17. století přednesou Lenka Torgersen – barokní housle, Hana Fleková – viola da gamba, Jan Krejča – theorba a Jordan Fumado Jornet – cembalo. „Absolutní interpretační špička ve hře na barokní housle Lenka Torgersen přiváží ryze mistrovský recitál. Metou všech těchto technicky velice náročných skladeb je dosáhnout co nejvěrnější imitace lidských a zvířecích hlasů. Program zakončí Sonata Representativa kroměřížského barokního skladatele a houslového virtuóza Bibera, který v ní dokonale napodobil zpěv slavíka, kvákání žáby, hlas slepice, kohouta či kočky,“ doplňuje festival. 

Foto: Archiv festivalu

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky