KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Zítra začíná festival Dvořákova Praha. Úvod bude čistě dvořákovský. english

Zítra začíná mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha. První dva večery dramaturgie určila výhradně dílu Antonína Dvořáka. Vedle toho festival nabídne i atraktivní doprovodný program. Venkovní scéna před Rudolfinem s moderátorem Jiřím Václavkem nabídne v neděli od 17:30 hodin rozhovory s umělci, živé hudební vstupy a projekce. Od 20:00 hodin tam bude možné živě sledovat přenos zahajovacího koncertu z Dvořákovy síně, který zprostředkuje svým divákům i ČT Art. V pondělí 9. září se pak v Setkání po potlesku sejdou na pódiu Rudolfina dirigent Tomáš Netopil a klavírista Ivo Kahánek s moderátorem Jiřím Vejvodou. V závěru večera společně pokřtí novou nahrávku Supraphonu, která obsahuje také Klavírní koncert g moll v podání Ivo Kahánka.

Umělecký ředitel italského tělesa Orchestra Sinfonica Nazionale della Rai a velký příznivec české hudby Christoph Eschenbach se ujme taktovky při slavnostním zahajovacím koncertu v neděli 8. září. Nejprve doprovodí rakouského violoncellistu Kiana Soltaniho ve Dvořákově Koncertu pro violoncello h moll a poté se rozezní radostné tóny Osmé symfonie G dur „Anglické“. Jak sólista uvedl, Koncert h moll je pro každého violoncellistu automaticky koncert číslo jedna, ovšem on sám ho na radu svého učitele poprvé nastudoval až v devatenácti letech. „Nechtěl, abych jej hrál příliš mladý a nezralý, v době, kdy nebudu technicky stačit na to, co si toto dílo žádá,“ vysvětluje. „Od té doby ho hraji poměrně často a je to jedna z mých nejmilejších skladeb. Koncert má neskutečnou hloubku, je úžasně pestrý a zároveň obsahuje také tragický prvek,“ doplňuje Soltani, který tuto skladbu letos nahrál spolu se Staatskapelle Berlin a Danielem Barenboimem pro společnost Deutsche Grammophon.

Následující pondělní večer bude patřit Essenským filharmonikům a jejich šéfdirigentovi Tomáši Netopilovi. První skladbou druhého dvořákovského koncertu bude Nokturno H dur, poté zazní v podání klavíristy Ivo Kahánka technicky náročný Klavírní koncert g moll a ve druhé části koncertu pak Symfonie č. 7 d moll. Podle slov Tomáše Netopila je pro německý orchestr veliká čest vrátit se na pražské pódium s ryze dvořákovským programem. Zároveň dodává, že Sedmá je z Dvořákových symfonií pro orchestr pravděpodobně nejnáročnější. „Hráči musí materii rychle pochopit a s každou další větou dirigent zjišťuje, že vyvstávají nové a nové problémy,“ uvádí Tomáš Netopil, který věnuje nastudování díla s Essenskými filharmoniky i mimořádné zkoušky. Ty se týkají i provedení Klavírního koncertu g moll, který je díky své náročnosti mimořádným interpretačním úkolem nejen pro klavíristu, ale i pro orchestr a dirigenta. Z tohoto důvodu zajel Ivo Kahánek do Essenu na mimořádnou zkoušku s orchestrem těsně před samotným koncertem v Praze. Po koncertě se na pódiu Rudolfina uskuteční Setkání po potlesku vedené moderátorem Jiřím Vejvodou. Jeho hosty budou oba protagonisté, tedy Tomáš Netopil i Ivo Kahánek. „Dalším vzácným účastníkem večera bude dirigent Bamberských symfoniků Jakub Hrůša. Společně s Ivo Kahánkem pokřtí jejich nahrávku klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů, která obsahuje právě Klavírní koncert g moll,“ doplňují pořadatelé festivalu.

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha je nejen oslavou hudebního genia a světově nejuznávanějšího českého skladatele Antonína Dvořáka, ale i významnou společenskou událostí. Je to defilé špičkových sólistů, dirigentů, mezinárodně uznávaných orchestrů i komorních souborů. Do Prahy přijíždějí představit mezinárodnímu publiku Dvořákovu hudbu i díla dalších světových skladatelů. Pořadatelem festivalu je Akademie klasické hudby. Spoluzakladatelem a dlouholetým podporovatelem je podnikatel a mecenáš Karel Komárek.

Foto: archiv festivalu

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky