KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Zítra začíná hudební festival Zlatá Pecka english

V neděli začne hudební festival Zlatá pecka. Zahajovací večer se odehraje v chrudimském gotickém kostele Nanebevzetí Panny Marie od 19:00 hodin. Spolu se mší a požehnáním arciděkana Jiřího Heblta se letos kostelem rozezní nejen Dvořákovo slavnostní a radostné Te Deum, ale také výběr z Biblických písní charakteristických svým neobyčejným duchovním obsahem. Vystoupí sopranistka Kristýna Vylíčilová, barytonista Jiří Brückler a zakladatelka a dramaturgyně festivalu, mezzosopranistka Dagmar Pecková. Na varhany bude doprovázet Pavel Svoboda. Prostor dostane i mladý talentovaný varhaník Adam Suk, o jehož nedávném úspěchu jsme psali zde. Dirigovat bude Tomáš Žídek. Návštěvníci můžou po skončení programu ještě využít možnost prohlédnout si kostel se zasvěceným výkladem Tomáše Pavlíka. Dobrovolné vstupné bude věnováno na údržbu a opravy kostela. 

Festival poběží až do pondělí 2. září a nabídne rozmanitý program. Od klasické hudby přes crossover k folku, jazzu až k big bandu. V pondělí 26. srpna dojde v chrudimských Klášterních zahradách (v případě nepříznivého počasí ve Velkém sále Muzea Chrudim) ke koncertnímu provedení výběru z Dvořákovy Rusalky, a to v podání orchestru liberecké opery a sólistů pod vedením Stanislava Vavřínka. Dagmar Pecková během festivalu tradičně vede pěvecké kurzy a dvěma sólisty budou právě její žáci z minulých let, Lukáš HacekJarmila Balážová

Divácky vděčné představení dětské verze Dvořákovy a Kvapilovy Rusalky pod názvem Rusalenka se odehraje ve středu ve Východočeském divadle v Pardubicích, a to v režii Jiřiny Markové Krystlíkové, která o představení říká: „Nápad s Rusalkou upravenou pro děti jsem řešila několik let. Jak ji zpřístupnit dětem, které nezvládnou ještě tak dlouhé představení. K opeře Rusalka mám velice zvláštní vztah plný pokory ke geniální hudbě Antonína Dvořáka a ctím klasické provedení. Vždyť jsem si v ní zazpívala 1. žínku, Rusalku a Cizí kněžnu a natočila s Českou filharmonií Kuchtíka… a teď se objevím v Ježibabě.“ O tom, že Chrudim je a zůstane městem hudby, přesvědčí návštěvníky koncert nejmladších místních hudebníků pod vedením Martina Profouse. Velký koncert žáků ZUŠ Chrudim se odehraje ve čtvrtek 29. srpna v 17:00 hodin na festivalovém podiu na Resselově náměstí. Ve Velkém sále Muzea pak začne o hodinu později Velký večerní koncert absolventů letošních interpretačních kurzů Dagmar Peckové. 

Kontrabas, klávesy, housle aneb klasika neklasicky v podání tria invenčních instrumentalistů Milady Šulcové & Ondřeje Sejkory & Jiřího Kožnara s názvem Trio NEBIONE bude na programu v pátek od 17:00 hodin na festivalovém pódiu a od 18:00 hodin v Synagoze v Heřmanově Městci Dagmar Pecková uvede mladé instrumentální talenty. V sobotu naváže dopolední happening na festivalovém pódiu, na který pořadatelé chystají sérii talk show plnou humoru, kterou bude provázet moderátor a spisovatel Aleš Cibulka. Hudební vložky obstarají Dagmar Pecková, Jiří Pavlica a talentovaná osmiletá klavíristka Klárka Gibišová. Od 15:00 hodin bude medlešický Zámecký park patřit Dagmar Peckové a Chrudimské komorní filharmonii. Dalším sólistou odpoledního koncertu bude Kuba Kubín, který se věnuje umělecké a pěvecké dráze již od dětství. Po studiu na pardubické konzervatoři skládá a aranžuje skladby různých stylů a spolupracoval např. s Karlem Gottem nebo Vojtěchem Dykem. Od 17:00 hodin se k Dagmar Peckové přidá Hradišťan s Jiřím Pavlicou. 

Festivalové pódium na Resselově náměstí bude v neděli od 17:00 hodin místem koncertu kontrabasového kvarteta Bumblebass, v 18:00 hodin v Holicích je plánován Písňový recitál Dagmar Peckové, Jana KučeryVítka Petráška a v 19:00 hodin bude Divadlo Karla Pippicha patřit travestii slavné opery Rusalka v podání Divadla Ypsilon. Představení má název Rusalka nejen podle Dvořáka aneb kdo je stará Háta. K poslednímu projektu festivalu – CARMEN Y CARMEN – dramaturgie doplňuje: „Pěvkyně Dagmar Pecková a herečka Bára Hrzánová se scházejí v naprosto unikátním představení, kde obě – každá po svém – ztvární hlavní hrdinku slavné Bizetovy opery. Představení napsal přímo pro Peckovou a Hrzánovou divadelní autor, herec, muzikant a režisér Jan Jiráň,“ Představení začne v 19:00 v chrudimském Divadle Karla Pippicha.

Foto: Archiv festivalu

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky