KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Přední světoví varhaníci v září v Olomouci english

Katedrála sv. Václava a chrám sv. Mořice v Olomouci budou od 5. do 19. září místy pěti varhanních koncertů. Letošní 51. ročník Mezinárodního varhanního festivalu je v jednom aspektu přelomový. Je to poprvé v historii, kdy se koná i mimo zdi chrámu sv. Mořice. Důvodem je blížící se oprava tamních Englerových varhan. Přestože ještě naplno nezačala, již letos se uskuteční dva koncerty v katedrále sv. Václava. Na festivalu vystoupí český varhaník Pavel Svoboda a čtyři zahraniční umělci.

„Já osobně se na toto oživení festivalu moc těším, protože „dómské“ varhany nejsou o nic méně kvalitním nástrojem než varhany Englerovy – a pestrost varhanní hudby bude touto rozmanitostí nástrojů ještě umocněna,“ říká dramaturg festivalu Karel Martínek. Zahajovací koncert nazvaný Varhanní ohňostroj obstará 5. září v chrámu sv. Mořice mladý britský umělec Richard Brasier. Hudbu francouzských romantiků představí 9. září v katedrále sv. Václava Francouz Maurice Clerc a po něm tam  12. září vystoupí Michał Markuszewski z Polska s programem nazvaným Polské varhanní dialogy. Náš Pavel Svoboda uvede společně s Barocco sempre giovane Dialog smyčců a varhan, a to 16. září v chrámu sv. Mořice. Při závěrečném večeru festivalu 19. září na kůr stejného chrámu usedne Ital Giampaolo Di Rosa. Improvizace je často součástí jeho koncertních programů a nejinak tomu bude v Olomouci v rámci vystoupení nazvaného Magické jméno BACH

„Varhanní festival se stal pro mnoho příznivců stabilní položkou v kalendáři. Pro Olomoučany je naprosto přirozené, že se začátkem školního roku začíná i festival. Navíc jej navštěvuje stále více lidí i ze vzdálenějších koutů naší země. Festival se také těší stabilní podpoře města, kraje a všech partnerů, ale zejména Moravské filharmonie Olomouc. Těší mě, že se díky tomu v současné chvíli nemusí strachovat o svou budoucnost,“ dodává Martínek. Mezinárodní varhanní festival Olomouc je unikátní hudební platformou nejen v České republice,ale obecně na kulturní mapě Evropy. V průběhu půlstoletí existence se festival stal pojmem ve varhanním světě a jeho kvalitu a úroveň dokládá řada špičkových světových varhaníků, kteří v Olomouci účinkovali.

Foto: archiv festivalu

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky