KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Další porce baroka v Olomouci english

Příznivci barokní hudby mají další příležitost – v Olomouci dnes začíná 22. ročník hudebního festivalu Baroko, který tradičně navazuje na nedávno odeznělé Olomoucké barokní slavnosti. Pětice koncertů této série se opět bude konat v historických sálech Olomouce. Mezi interprety budou mimo jiné mezzosopranistka Isabella Shaw, Czech Ensemble Baroque a Roman Válek, Ensemble Daminan, Petra Matějová, Veronika Manová, Libor Mašek a další.

Zahajovací koncert se odehraje dnes v Kapli Božího Těla v bývalém konviktu v Olomouci. Večer nese název Proserpina – Cantatae s podtitulem Mýtus v díle G. F. Sancese, G. Carissimiho, M. A. Cestiho, H. Schmelzera, A. Kertzingera a dalších. Vystoupí Isabella Shaw – mezzosoprán a Jakub Michl – Motus Harmonicus. Příští neděli 11. srpna zazní novodobá premiéra triových sonát z kroměřížského archivu. Autorem je Pietro Andrea Ziani, který tvořil v polovině 17. století. V Katedrále sv. Václava bude hrát Ensemble Castelkorn.

V kroměřížském archivu se našly také klavírní tria skladatele druhé poloviny 18. století Josefa Antonína Štěpána. Jejich souborné novodobé provedení chystají na 19. srpna ve freskovém sále ZŠ Komenium Petra Matějová, která hraje na kladívkový klavír, houslistka Veronika Manová a violoncellista Libor Mašek. Také farní archiv v Litomyšli inspiroval dramaturgii festivalu. Na 6.9. proto do programu zařadila novodobou premiéru Missy in C piaristického skladatele Václava Kalouse z druhé poloviny 18. století. Nastudoval ji Ensemble Damian a zazní v Kostele Neposkvrněného početí Panny Marie.

Závěrečný večer proběhne v Kryptě Katedrály sv. Václava. Zazní na něm duchovní dílo Offertoria octo Pavla Josefa Vejvanovského. Novodobou premiéru chystá Czech Ensemble Baroque se svým uměleckým vedoucím Romanem Válkem.

Foto:  Archiv festivalu

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky