KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Zítra začíná Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, nabídne 23 koncertů napříč žánry english

Zítra začíná 28. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Potrvá až do 10. srpna a zahájí ho ve 21:00 hodin galavečer s barokní iluminací Zámecké zahrady s názvem Venuše a živly: Hudba a tanec doby Krále Slunce. Výpravné představení přiblíží dobu konce 17. a začátku 18. století, dobu francouzského panovníka Ludvíka XIV., který miloval hudbu i tanec. Realizoval mnohá hudebně taneční představení a sám v nich také účinkoval. Poprvé to bylo v roce 1651, když byl ještě chlapec a veřejně vystoupil v Baletu noci. Tehdy ho doprovázel Jean-Baptiste Lully, králův dvorní skladatel a kapelník, který později pro mladého Ludvíka složil další balety a stal se jeho důvěrníkem. Představení na barokní fontáně Zámecké zahrady bude doplněno hudbou dalších Lullyho současníků. V choreografii Heleny Kazárové vystoupí Hartig Ensemble a hosté, taneční sólisté Ida Fišerová a Ital Francesco Scarpato.

„Letošní festival v některých oblastech navazuje na předchozí ročníky a zároveň přináší nové umělecké projekty, jako například právě zahajovací večer u zámecké barokní fontány, operní představení Händelovy Terpsichory nebo dva koncerty k 30. výročí pádu železné opony v interiéru boletického kostela a na prostranství před ním,“ uvádí prezident festivalu Jaromír Boháč.

V sobotu od 20:30 hodin vystoupí v Pivovarské zahradě americký mužský vokální sextet Take 6, který doprovodí Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Janem Kučerou. Take 6 je držitelem mnoha prestižních hudebních cen (10 cen Grammy, 10 Dove Awards, Soul Train Award a další). Skupina patří k nejvíce obdivovaným a capella souborům na světě. Se svým koncertním programem objela celou planetu a spolupracovala s řadou dalších umělců napříč různými žánry, např. s Rayem Charlesem, Ellou Fitzgerald či Whitney Houston a mnoha dalšími.

Kostel Božího Těla a Panny Marie Bolestné bude v neděli v 11:00 hodin místem koncertu pěvkyně Terezy Mátlové a varhanice Michaely Káčerkové. Společně přednesou duchovní skladby Johanna Sebastiana Bacha, Giovanniho Battisty Pergolesiho, Antonia VivaldihoFrantiška Xavera Brixiho.

Dále se festivalu zúčastní Prague Philharmonia Wind Quintet s hostem Janem Čenským, Klavírní trio Bacarisse ze Španělska, zazní Händelova opera-balet Terpsichora, dále zazpívají Kristýna KůstkováNikola Uramová, které doprovodí soubor Barocco sempre giovane, Filharmonie Hradec KrálovéMoondance Orchestra s dirigentem Martinem Kumžákem vzdají hold králi popu Michaelu Jacksonovi, na varhany zahraje Karel Martínek, Epoque Quartet a Marek Novotný Jazz Trio spojí své síly ve společném multižánrovém projektu, přijede houslista Ivan Ženatý, poté zahraje rakouský orchestr Allegro Vivo Chamber Orchestra s dirigentem a houslistou Vahidem Khadem-Missaghem, zahraje a zazpívá Lenka FilipováBrno Strings a hosty, spojení klasické a lidové arménské hudby s energií rocku a jazzu předvede The Naghash Ensemble of Armenia s dirigentem Johnem Hodianem, setkání muzikálových hvězd z americké Broadwaye a pražského Divadla Broadway zprostředkuje Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Randallem Craigem Fleischerem, večer s písněmi Karla Kryla bude patřit hudebníkovi Petrovi Samšukovi, proběhne také večer duchovní hudby s recitací se souborem Schola Benedikta, na gratulačním večeru k 70. narozeninám Bohuslava Matouška zahraje oslavenec s hosty Hiroko TakahashimPatrikem Sedlářem se souborem Ensemble 18+, mezzosopranistka Edita Randová zazpívá s Virtuosi Pragenses, hornista Radek Baborák k sobě a ke svému Baborák Ensemble přizve kytaristku Miriam Rodriguez Brüllovou, se symfonickým programem přijede německá Thüringen Philharmonie s dirigentem Yuki Miyagim a v závěrečném operním gala se blýsknou sopranistka Adriana Kučerová, mezzosopranistka Štěpánka Pučálková, tenorista Richard Troxell a basbarytonista Boris Prýgl.

Foto: Mezinárodní hudební festival Český Krumlov

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky