KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Dnes začíná devátý ročník Svatovítských varhanních večerů english

Varhanní festival v katedrále na Pražském hradě pořádá Metropolitní kapitula u sv. Víta ve spolupráci se Správou Pražského hradu. Jde o úterky v období 9. – 30. července. I letos je jeho dramaturgem hudební ředitel a titulární varhaník svatovítského dómu Josef Kšica.

„Festival vytváří příležitost slyšet ve čtyřech večerech v interpretaci čtyř renomovaných varhaníků včetně zahraničního interpreta nejzajímavější tituly z varhanní literatury napříč obdobími, styly a žánry, včetně skladeb soudobých autorů,“ popisují pořadatelé a dodávají, že duchovním otcem projektu je kardinál Dominik Duka.

Dnes se od 19:00 hodin (to je čas začátků všech čtyř koncertů) v katedrále představí Markéta Schley Reindlová, a to ve skladbách Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Johanna Christiana Heinricha Rincka, Petra Ebena, Maxe RegeraSigfrida Karg-Elerta. Umělkyně vystudovala plzeňskou konzervatoř – obory klavír a varhany. Po absolutoriu v roce 1995 nastoupila na Akademii múzických umění v Praze do varhanní třídy Jana Hory. V roce 2005 absolvovala ve třídě Martina Sandera na Hochschule für Kirchenmusik v německém Heidelberku, od roku 2009 vede kurz pro chrámové hudebníky plzeňské katolické diecéze, pořádaný tamním biskupstvím, a věnuje se koncertní činnosti sólové i ansámblové. Od září 2019 nastupuje Markéta Schley Reindlová jako ředitelka chrámové hudby do luteránského kostela Vykupitel ve středu bavorského Bamberka.

Znojemská rodačka a pedagožka na Konzervatoři v Českých Budějovicích Miroslava Svobodová zahraje v katedrále příští úterý. Zastoupeni budou autoři Petr Eben, Bedřich Antonín Wiedermann, Felix Mendelssohn-Bartholdy, César Franck, Louis Vierne a Léon Boellmann. Miroslava Svobodová byla studentkou Akademie múzických umění v Praze ve třídách profesorů M. Šlechty a V. Rabase. V roce 1989 ukončila postgraduální studium na AMU v oboru hra na cembalo ve třídě Giedré Lukšaité-Mrázkové. Její repertoár obsahuje všechna stylová období, rovněž premiérovala skladby soudobých autorů. Spolupracuje jak s Jihočeskou filharmonií, tak i s řadou významných sólistů.

Marie Zahrádková je třetí ženou – varhanicí letošního festivalu. 23. července se tato mladá interpretka představí v dílech Maxe Regera, Dietricha Buxtehudeho, Johanna Sebastiana Bacha, Jana Jiráska, Jürgena Essla a ve vlastní volné improvizaci na téma Ohnivé jazyky. Marie Zahrádková vystudovala obor varhany a klavír na Konzervatoři v Českých Budějovicích, bakalářské a magisterské studium na Akademii múzických umění v Praze, obor varhany u Jaroslava Tůmy. Od roku 2014 studuje postgraduální studium – Konzertexamen – na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst ve Stuttgartu, varhany u Jürgena Essla a druhý hlavní obor cembalo u Jörga Halubka. Od září 2017 působí jako varhanice na Svaté Hoře. V současné době také učí na Konzervatoři v Českých Budějovicích vedlejší obor varhany.

V úterý 30. července festival zakončí slovenský varhaník Vladimír Kopec. Pro svůj koncert vybral skladby Bohuslava Matěje Černohorského, Johanna Sebastiana Bacha, Césara Francka, Mikuláše Schneidera-Trnavského, Josepha Bonneta, Fillipa CapoccihoAlexandre Guilmanta. Vladimír Kopec hru na varhany studoval u Ivana Sokola a Stanislava Šurina. V letech 2008 – 2010 pak studoval varhanní hru a kompozici na Konzervatoři sv. Cecílie v Římě u Jiřího Leciana. Během studií v Římě působil jako varhaník Sboru vikariátu města Vatikán a jako příležitostný varhaník v Bazilice svatého Petra během nedělních bohoslužeb a generálních audiencí papeže Benedikta XVI. Komponuje díla pro sbor, varhany a orchestr. Kromě liturgických skladeb je autorem i větších kompozic, například oratoria Misericordia pro soprán sólo, sbor a orchestr, věnovaného papeži Františkovi.

Foto: Svatovítské varhanní večery

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky