KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Mezinárodní letní škola staré hudby, Hudební Rendez-vous a Valtická barokní noc english

Pozítří ožijí Valtice dalším, 31. ročníkem Mezinárodní letní školy staré hudby, jejíž součástí je mladý festival Hudební Rendez-vous Valtice a Valtická barokní noc. Letní škola staré hudby i letos zaplní ulice města pěti sty hudebníky, tanečníky, studenty i pedagogy, ale také rodinami s dětmi a dalšími hudebními nadšenci. Letos proběhne od 6. do 14. července. Do Valtic se sjedou profesionálové z celého světa a povedou výuku hudby, tance a zpěvu ve více než třiceti třídách. Uměleckým ředitelem letní školy je Marek Štryncl. 

Vedle oblíbeného baroka a renesance se bude 31. ročník hodně věnovat hudbě středověku. Otevřou se třídy středověkých ansámblů a zobcové flétny, které přijede vyučovat švýcarská cembalistka a flétnistka Corina Marti. K tématu se připojí také třída gregoriánského chorálu pod vedením Davida Ebena, třídu cembala povede izraelský sólista a dirigent Shalev Ad-El, výuce theorby a loutny se bude věnovat Brian Wright a Jan Čižmář. Po mnoha letech přijala opět pozvání Jana Semerádová, která bude vyučovat hru na traverso.

Zpěváci si mohou vybrat z celkem sedmi tříd a lektoři historického tance Kateřina KlementováFrantišek Dofek pak přivítají několik desítek tanečníků. Nebude chybět ani barokní herectví pod vedením oblíbeného Lorenza Charoy. Sólový zpěv přijedou vyučovat lektoři z celé Evropy, mezi které patří Beatriz Lafont ze Španělska, Jürgen Banholzer z Německa nebo Tomáš Král. „Letní škola je otevřená také dětem, které se mohou těšit na vlastní orchestr, ale i dramatickou třídu. Poprvé se uskuteční muzikologický seminář, který proběhne ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy a Institut für Musikwissenschaft Universität Zürich. Celkový počet tříd je třicet čtyři, což je nejvíce ze všech uplynulých ročníků,“ uvádí pořadatelé letní školy a upozorňují na šestý ročník festivalu Hudební Rendez-vous, k němuž patří také Valtická barokní noc. Po sedm letních večerů festival nabídne výjimečná hudební, taneční a divadelní představení českých i zahraničních souborů. Středověká témata se proplétají s barokními, vážná s nevážnými, staří mistři s mistry mladými. 

„Moc nás těší, že vedle skvělých českých souborů přijaly naše pozvání i dva zahraniční ansámbly – švýcarský Ensemble La Morra a pěvecký soubor Anonymous III z Velké Británie,” dodává Marek Štryncl. Pro zahajovací večer festivalu si soubor historického tance Chorea Historica pod vedením Kateřiny Klementové vybral svět commedia dell’arte. Soubor La Morra v pondělí vystoupí s projektem O Ciecho Mondo! – středověkými písněmi o lásce, politice a vykoupení. Následující večery budou patřit lektorským koncertům. Valtická barokní noc se uskuteční ve čtvrtek 11. července a pořadatelé k ní dodávají: „Celovečerní program zahájí v jízdárně orchestr Musica Florea s výběrem skladeb Jana Křtitele Vaňhala. Poté se otevřou brány zámku a začíná přehlídka, kdy si lze zvolit, zda si nejprve dáte dostaveníčko s Múzami, nebo zda budete pokračovat s britským souborem Anonymous III, který vás vezme na kůr katedrály Notre-Dame v Paříži 13. století. Jako další ze zastávek při cestách nočním zámkem na vás čeká komediantský kousek Přesvaté Mordováníčko Valtické. Celou noc zakončí stylový ohňostroj.“ 

Poslední dva večery budou patřit studentským koncertům. Páteční vystoupení ve valtickém farním kostele je věnováno duchovní hudbě. Na sobotním závěrečném vystoupení “Ctnosti a neřesti” pak spojí síly více než stovka studentů. Účinkovat bude barokní orchestr, sbor, tanečníci a herci.

Foto: Archiv MLŠSH

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky