KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

V neděli začíná Festival OPERA NOVA english

Pražský festival a přehlídka současného hudebního divadla OPERA NOVA, jehož „nultý“ ročník se konal v létě 2018, pokračuje letos oficiálně – ročníkem prvním. Ten se uskuteční ve dnech 23. – 27. června na Nové scéně, v kostele sv. Anny na Anenském náměstí a na náměstí Václava Havla. Nově bude mít každý ročník festivalu svého patrona nebo patronku. Tou letošní bude Soňa Červená, která vystoupí rovněž na zahájení festivalu spolu s Vandou Šípovou v hudebním čísle Vévodkyně a kuchařka českého skladatele Ivana Achera. I letos budou na programu produkce z České republiky a ze zahraničí.

Festival zahájí aktuální inscenace Národního divadla Tramvestie skladatele Petra Wajsara, která volně navazuje na stejnojmennou básnickou sbírku Pavla Novotného. Rozhovor s Petrem Wajsarem si můžete přečíst zde a reflexi zdeNěmý kanár autora Rudolfa Komorouse je dílo česko-kanadské produkce, které představuje tři osamělé postavy toužící po naplnění, tři světy snažící se navzájem pochopit, ale navzdory jejich snaze vše selhává. Bolestné nedorozumění vyplývá z toho, že se každý považuje za někoho jiného a snaží se o tom přesvědčit ostatní. Hudebně–taneční–světelné představení Patterns sestávající z raných kompozic amerického skladatele Steve Reicha (Four Organs, Phase Patterns a Music for Pieces of Wood) přiveze slovenský soubor Cluster Ensemble

„Jedná se o silně kontrastní skladby z období, v němž Reich výrazně experimentoval s novými možnostmi akustických a elektronických nástrojů. Pohybová a světelná složka nabízí minimalistickou interpretaci Reichových hudebních struktur a vychází z interakce tanečníků, světel a hudby,“ popisují pořadatelé a k dalším slovenským hostům dodávají: „Další ukázkou současné slovenské tvorby bude dokumentární opera 66 sezón autora Marka Piačeka. Opera vychází ze stejnojmenného filmu Petra Kerekese a v deseti obrazech zachycuje osobní příběhy obyvatel Košic na pozadí událostí velkých dějin. Multikulturní Košice reprezentuje prostor městského koupaliště, na němž se během letních sezón splétají lidské osudy s momentkami událostí středoevropské historie. Umělecký žánr opery klasického typu je nahrazen sledem hudebních příběhů a dokumentárních kompozic.“ Maďarský dirigent a režisér Tibor Szemző se představí titulem Poselství – Poslední láska dr. Kafky, jehož stavebními kameny jevištního zpracování jsou ve vyváženém poměru mluvené slovo, hudba a film jako přirozené součásti scénického projevu. 

Vrcholem festivalu bude představení Apollo Brita Briana Eno„Na oslavu 40. výročí přistání Apollo na měsíci byla v roce 2009 díky spolupráci jihokorejského skladatele Woojun Lee, souboru Icebreaker a hráče na steel kytaru BJ Coleho v Londýně uvedena koncertní verze. Tito tvůrci se rozhodli navrátit k původnímu pojetí hudby jako meditativního kontrapunktu k filmovému záznamu NASA z programu Apollo,“ doplňuje Národní divadlo a ještě zve na doprovodný program v podobě pop-up výstavy Intermezzo prezentující díla současných výtvarníků jako Jiří David, Michal Cimala, Jan Kaláb, Markéta Hlinovská, Jan Merta, Lubomír Typlt a další. Kurátorem výstavy je Michal Šeba. Na náměstí Václava Havla bude vybudováno podium, na kterém před vybranými produkcemi vystoupí hostující umělci s ukázkami své tvorby.

Foto: archiv ND, Michal Šeba, archiv Klasika plus

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky