KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Opera v Litomyšli: Nejen Smetana, Donizetti a Puccini, ale také Šostakovič a Martinů english

„Dalibora bude hrát Národní divadlo v nové inscenaci jen týden po pražské premiéře.“

„Některé operní projekty unikají pozornosti – Hry o Marii, Lady Macbeth Mcenského újezdu a Triptych.“

„Březina obrátil v komorní opeře pozornost k příběhu talentované židovské malířky Charlotte Salomon, která nepřežila Osvětim.“

Desítka operních představení, to je téměř třetina letošní programové nabídky Národního festivalu Smetanova Litomyšl. Pokrývá od poloviny června do třetiny července široké spektrum děl – od Smetanova Dalibora po komorní operní muzikál Charlotte od Aleše Březiny, od klasiky dvacátého století v podobě Šostakovičovy Lady Macbeth Mcenského újezdu po českou premiéru Gluckovy rokokové opery s antickým námětem Paris a Helena, od Pucciniho Triptychu po Hry o Marii od Bohuslava Martinů. Pro rodiče a děti je určena nejen komorní opera Kocour v botách od Jiřího Temla, ale také brněnská inscenace Janáčkových Příhod lišky Bystroušky. A do výčtu patří určitě i Webberova rocková opera Jesus Christ Superstar, která mimochodem na LP deskách vyšla poprvé právě před padesáti lety.

Hudebního divadla se zblízka týká samozřejmě i několik koncertů – hned 15. června recitál „Hvězdy operního nebe“, jehož protagonistkou je letos Olga Peretyatko, ruská sopranistka psaná česky i Pereťjatko, která za doprovodu  PKF-Prague Philharmonia a Leoše Svárovského zazpívá na scéně na zámeckém nádvoří árie z belcantových italských oper i z oper francouzských a ruských. Z oblíbených děl přiveze Národní divadlo Brno 22. června svou inscenaci komické opery Nápoj lásky od Gaetana DonizettihoKateřinou Kněžíkovou v hlavní roli.

Smetanova Dalibora bude hrát pražské Národní divadlo v Litomyšli 4. a 5. července na zámeckém nádvoří v nové inscenaci, která má na domovské scéně v metropoli mít premiéru jen o týden dřív. V hlavních rolích se ve Smetanově rodišti vystřídají Peter Berger s Michalem Lehotským, Dana Burešová s Kateřinou Hebelkovou, Adam Plachetka se Svatoplukem Semem a Veronika Holbová s Alžbětou Poláčkovou. Národní divadlo hostovalo v Litomyšli s Daliborem i před 70 lety, v roce 1949, při oslavách 125. výročí skladatelova narození. Právě tehdejší oslavy se považují za začátek festivalové historie, která s několikaletou přestávkou v 70. letech dospěla letos k 61. ročníku.

Od Bedřicha Smetany jinak zazní během června nejen málo hraný Pražský karneval, symfonická báseň Vltava, koncertní etuda Na břehu mořském a další klavírní díla i komorní skladby jako dua Z domoviny a Trio g moll. Smetanova hudba nebude chybět ani při koncertním finále 7. července.

   

Některé mimořádné projekty Smetanovy Litomyšle trochu unikají pozornosti a nejsou dosud vyprodány. Z oper jsou to především méně známé a ne tak často uváděné tituly – Hry o Marii Bohuslava Martinů v nastudování Národního divadla Brno a Lady Macbeth Mcenského újezdu Dmitrije Šostakoviče a Triptych Giacoma Pucciniho v inscenacích Národního divadla moravskoslezského z Ostravy. Z velkých koncertů jde o zejména o oratorium Svatá Ludmila Antonína Dvořáka 14. června v provedení dirigenta Jakuba Hrůši, sólistů a České filharmonie a Českého filharmonického sboru Brno nebo o dramatickou legendu Faustovo prokletí od Hectora Berlioze 23. června s Filharmonií Brno, Českým filharmonickým sborem Brno, dětským sborem Kantiléna, mezinárodním obsazením sólistů a dirigentem Dennisem Russellem Davisem.

Aleš Březina, muzikolog, ale současně také autor úspěšné filmové hudby a pak i dvou komorních operních dramat Zítra se bude… a Toufar, představí na festivalu svou novou operu. Po obětech komunistického režimu Miladě Horákové a faráři Toufarovi obrátil pozornost k fascinujícímu příběhu talentované židovské malířky Charlotte Salomon, která nepřežila koncentrační tábor v Osvětimi, ale budoucím generacím zanechala strhující dílo: osm stovek kvašů s autobiografickým kontextem – poznámkami, texty a hudebními odkazy. Na vzniku komorního operního muzikálu s názvem „Charlotte: Tříbarevná hra se zpěvy“ se vedle Březiny podílel mezinárodní tvůrčí tým a nastudoval jej kanadský soubor Theaturtle Toronto. V Litomyšli je Charlotte na programu v pátek 5. července odpoledne ve Smetanově domě. „Obě Březinovy opery, Zítra se bude… a Toufar, byly i pro mě jedním z největších zážitků. Ani v případě Charlotte jsme neváhali, i když jsme věděli, že se bude opět těžko prodávat,“ konstatoval na setkání s novináři ředitel Smetanovy Litomyšle Jan Pikna

Foto: Smetanova Litomyšl, Národní divadlo Brno, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky