KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Concentus Moraviae – dvě desítky kvartet a Magdalena Kožená english

Víc než dvacet smyčcových kvartet z tuzemska i ze zahraničí soustředí na jižní Moravu od 1. do 25. června festival Concentus Moraviae. Začíná sobotním koncertem rakouského souboru Quatuor Mosaïques na zámku v Lysicích severně od Brna, kde jsou na programu Joseph Haydn, Giacomo Puccini a Ottorino Respighi. Připraveny jsou více než tři desítky koncertů.

Dalšími kvartetními soubory mají být například London Haydn Quartet, Jerusalem Quartet, Cuarteto Q-Arte z Kolumbie, smyčcová kvarteta Prezioso z Estonska, Modigliani z Francie, maďarský ansámbl Alba Regia, Meta4 z Finska a dámská čtveřice Vertavo z Norska, pak i severoanglické Navarrovo, varšavské Szymanowského, moskevské Borodinovo a vídeňské Aunerovo kvarteto. Z tuzemských se objeví mimo jiné Pavel Haas Quartet, Miloslav Ištvan Quartet, Epoque Quartet, Kaprálová QuartetZemlinskéhoDoležalovo kvarteto.

Čtyřiadvacátý ročník přehlídky zasáhne během prvního víkendu také do Boskovic, během tří týdnů pak celkem do 18 měst. Devatenáctým bude Vídeň, kde se uskuteční závěrečný program – Koncert česko-rakouského partnerství. Nabídne ve Zlatém sále slavné budovy Musikverein barokní program Magdaleny Kožené a pražského orchestru dobových nástrojů Collegium 1704Václavem Luksem. Concentus Moraviae je jediným festivalem, kterému se brněnská rodačka Magdalena Kožená rozhodla dlouhodobě propůjčit svou záštitu. V lednu se v Praze uskutečnil její koncert na podporu festivalu.

Titul 24. ročníku festivalu Koncert národů je spojením dvou úzce souvisejících témat, která zpracoval pár respektovaných dramaturgů: britský muzikolog a publicista Tully Potter a cembalistka a brněnská profesorka Barbara Maria Willi, nedílně spjatá s festivalem po dvě desetiletí. Její dramaturgická linka se odvíjí od významné dějinné události – Vídeňského kongresu (1. 10. 1814 – 9. 6. 1815). Mapuje jeho koncerty, plesy, představení, hlavní hudební aktéry, očekávané premiéry i zákulisní dění. Úspěšná vídeňská mírová jednání znamenala tehdy hodně i pro umění jednotlivých evropských národů. Tully Potter navazuje v dramaturgii pozorností kvartetní tvorbě národních škol od 19. století až po současnost. Pozval na jižní Moravu tuzemská i evropská smyčcová kvarteta, která přivezou nejzajímavější díla napsaná pro toto klasické komorní uskupení.

Festivalové koncerty zasahují také do kraje Vysočina a do Dolního Rakouska. K sousedům – z Lednicko-valtického areálu do dolnorakouského regionu Weinviertel – povede i trasa akce Hudba na kole v sobotu 15. června. Pro hudbymilovné cyklisty bude ten den připraveno dvacet zastávek, na nichž bude v podání českých a rakouských hudebníků znít hudba různých žánrů od klasiky po swing, od středověké hudby ke klezmeru.

Měsíc červen je ve znamení koncertů Mezinárodního hudebního festivalu 13 měst Concentus Moraviae každoročně od roku 1996. Přehlídka oživuje historické prostory zámků, kostelů a dalších míst mimo velká centra. Zakládajících festivalových měst z Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina bylo třináct, ale brzy se jejich počet rozrostl. Bývají to většinou Boskovice, Bystřice nad Pernštejnem, Dolní Kounice, Hustopeče, Ivančice, Kurdějov, Kyjov, Lomnice, Lysice, Mikulov, Milotice, Moravský Krumlov, Náměšť nad Oslavou, Rájec-Jestřebí, Slavkov u Brna, Třebíč, Tišnov, Valtice, Velké Meziříčí, Žďár nad Sázavou a další.

Foto: Ilustrační – Concentus Moraviae

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky