KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jihočeské divadlo – na prahu 100. jubilejní sezóny english

Nadcházející sezona Jihočeského divadla bude výjimečná. Bude totiž už stá. Než ale divadlo novou sezonu odstartuje, uskuteční se ještě mnoho akcí, které samo pořádá nebo na kterých se podílí.

Letošní divadelní závěr se uskuteční 26. května od 18 hodin v DK Metropol a bude věnován vystoupení žáků baletní školy. Ti připravili třináct choreografií pod vedením baletního mistra Sergeje Škalikova. I letošního devatenáctého ročníku se zúčastní členové baletního souboru Jihočeského divadla a studenti Tanečního centra Praha – konzervatoře.

Ve spolupráci s místními organizacemi, institucemi, společnostmi a s provozovateli podniků v sousedství se bude 29. května už počtvrté konat celodenní slavnost POSOUSEDSKU. V ulicích Dr. Stejskala a Široká se odehrají výstupy z celoročních divadelních kurzů Ateliéru 3D, zazpívají sbory českobudějovických škol, bude otevřena výstava ke stoletému výročí Jihočeského divadla, ale dojde i na dobročinné akce ve spolupráci se Střediskem pro ranou péči. Ekologický projekt Cyklobudějovice zde zakončí akci Do práce na kole. Kromě dalšího, již zmíněný Ateliér 3D ve spolupráci s brněnským divadlem Polárka a Hradeckým divadlem Drak uvedou zážitkový program Napříč divadelní Evropou. Malé divadlo oslaví 70. výročí svého vzniku interaktivní zvukovou instalací v Maringotce, v níž se pomocí nových technologií simulujících 3D prostor divák dostane k loutkáři Matěji Kopeckému s loutkami ze starých inscenací Malého divadla.

Na letní scéně Otáčivého hlediště v Českém Krumlově uvede divadlo osm inscenací, z toho dvě premiéry. 5. června se zde odehraje muzikál Divotvorný hrnec v režii Josefa Průdka. Letohrádek Bellárie se 18. června stane tajemným hradem hraběte Draculy a od 10. července bude hlediště patřit komedii Dekameron. Balet Šípkovou Růženku, nazývanou taky Spící krasavicí, nastudoval balet Jihočeského divadla ve spolupráci s Bohemia Baletem a talentovanými studenty Taneční konzervatoře hl. města Prahy, jejíž ředitel (tak jako Bohemia Baletu) Jaroslav Skalický se ujal choreografie. Na začátku srpna bude scéna patřit slavné Pucciniho opeře Turandot v nastudování dirigenta a šéfa jihočeské opery Maria de Rose, tak jako od poloviny srpna Dvořákově Rusalce v režii Jiřího Heřmana. Na konci srpna se organizátoři vrátí k evegreenu – komedii Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák král(em). V rozmezí 19. června až 8. srpna si na své přijdou rodiny s dětmi v programu Ztracený svět.

Stoleté výročí založení Jihočeského divadla si pořadatelé připomněli už divadelní přehlídkou Jižní spojka, která se pořádala v Praze v únoru. Slavit se však bude až do příštího léta. Výstava ke 100 letům Jihočeského divadla – Kabinet zázraků – začne letos 31. května a bude sledovat nejen dosavadní historii, ale zavede diváky za oponu – do interaktivního sálu, který přiblíží magický, okouzlující a fascinující svět divadla, kde lze cokoliv, protože všechno je jen jako. Proběhnou také komentované prohlídky a divadelní dílny. Kromě toho, na podzim vyjde kniha, která mapuje příběh divadla, které spolu s Divadlem LETÍTygrem v tísni bude se svým vítězným projektem letos reprezentovat Českou republiku na největším koprodukčním projektu v historii českého divadla CAMPQ, který pořádá festival Pražské Quadriennale 2019. Výstava bude probíhat od 6. do 16. června na Štvanici v Praze. V expozici výstavy scénografie se odehraje sedmihodinové imerzivní (divák se volně pohybuje v dění inscenace) představení, které nabídne možnost strávit noc ve společnosti mimozemšťanů. Tuto příležitost budou mít však diváci v Praze pouze třikrát, a to 6., 8. a 10. června a 13. a 14. září se inscenace přestěhuje na českobudějovickou náplavku.

Mariánské náměstí bude hlavním dějištěm oslav. Organizátoři zde postaví Divadelní areál Boudu – stan, který pro svá vystoupení využívá Divadlo bratří Formanů. Ředitel divadla Lukáš Průdek k lokaci a významu dodává: “Jihočeské divadlo chce touto originální cestou připomenout, že nová divadelní budova měla na Mariánském náměstí vyrůst už v 60. letech minulého století. To se bohužel nepodařilo, což poznamenalo také Mariánské náměstí, které neplní dobře svou funkci veřejného prostoru. I toto je důležitým tématem, které chce projekt Bouda zdůraznit. Divadelní areál Bouda bude originální připomínkou historie Jihočeského divadla a zároveň odkazem k ´naději pro příštích 100´.” Každý ze souborů zde uvede svou premiéru. Operní soubor ztvární Smetanova Dalibora, činohra představení Zadržitelný vzestup Artura Uie, balet Taneční show Inscenační poradu a Malé divadlo Útěk do Egypta přes Království české a již zmíněnou interaktivní vizuálně-zvukovou instalaci Maringotka Malého divadla. Poslední den roku 2019 proběhne akce Silvestr s Jihočeským divadlem.

Foto: Jihočeské divadlo, Petr Neubert, Helena Hrušová

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky