KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora podvanácté english

Už dvanáctý ročník Mezinárodního hudebního festivalu Kutná Hora proběhne od 1. do 9. června v Kutné Hoře a blízkém okolí. Dramaturgem a uměleckým ředitelem je violoncellista Jiří Bárta. I přes finanční problémy se pořadatelům podařilo naplánovat deset koncertů.

Na prvním se návštěvníci setkají s klasicko-folkovou fúzí v podání zpěvačky, houslistky, violistky, hráčky na kvinton a autorkou originální divadelní a baletní hudby Gabriely Vermelho se skupinou GaRe. Tu s hlavní protagonistkou tvoří Michael Nosek – perkuse, Matěj Štěpánek – violoncello, Jakub Jedlinský – akordeon. Jejich program GaBaRet je založen na textech berounského básníka Jana Velíška a zhudebnění jeho neobvyklé poetiky je projevem nové obliby kabaretu jako žánru. Koncert se koná v sobotu 1. června ve 21 hodin v kapli Božího těla v Kutné Hoře.

Druhý den od tří hodin odpoledne v refektáři jezuitské koleje – GASK čeká diváky představení Josef Somr jako Leoš Janáček, kde bude ústředním tématem Janáčkův vztah ke Kamile Stösslové. Tou bude klavíristka Terezie Fialová.

Ještě ten den od půl osmé večer bude v chrámu sv. Barbory znít Beethovenova hudba. Sólový part v Houslovém koncertu D dur, op. 61, zahraje houslistka francouzsko-amerických kořenů Corinne Chapelle, v Klavírním koncertu č. 1 C dur, op. 15, to bude známý Konstantin Lifschitz. S violoncellistou Jiřím Bártou pak společně přednesou Trojkoncert pro klavír, housle a violoncello C dur, op. 56. Celý večer bude doprovázet komorní soubor Musica Minore.

Sólisté tohoto koncertu se sejdou i v pondělí 3. června, a to v refektáři jezuitské koleje – GASK od půl osmé večer. Vystoupení umělců bude patřit Brahmsově klavírní a komorní tvorbě.

Pátý koncert se bude konat v úterý v půl osmé v chrámu sv. Barbory a půjde o velmi zajímavý program. Na začátku promluví varhany v Prologu z cyklu Labyrint světa a ráj srdce Petra Ebena, který zahraje Michaela Káčerková. Klavírista Konstantin Lifschitz, houslisté Roman PatočkaMatouš Pěruška, violista Karel Untermüller a violoncellistka Kristina Vocetková společně zahrají Šostakovičův Kvintet pro klavír, dvoje housle, violu a violoncello g moll, op. 57. Po přestávce se publiku představí trumpetista Marek Zvolánek a znovu Michaela Káčerková v Oknech podle Marca Chagalla pro trubku a varhany Petra Ebena a skladbou The Fruit of Silence (Ovoce ticha) na text Matky Terezy pro smíšený sbor, klavír, dvoje housle, violu a violoncello Peterise Vaskse program vyvrcholí. Opět zahrají předchozí sólisté a zazpívají Učitelský smíšený pěvecký sbor Tyl a studentský sbor Gaudeamus se sbormistrem Zdeňkem Lickem.

Corinne Chapelle s Konstantinem Lifschitzem se na festivalu objeví ještě v programu šestého koncertu ve středu 5. června od 19:30 v refektáři jezuitské koleje – GASK, aby spolu zahráli Bachovy Sonáty pro housle a klavír, BWV 1014-10 a Lifschitz ještě přednese druhou řadu cyklu klavírních skladeb Leoše Janáčka Po zarostlém chodníčku.

Ve čtvrtek 6. června od půl osmé v chrámu sv. Barbory spolu klavíristé Lukáš Vondráček a Kana Okada zahrají první řadu Dvořákových Slovanských tanců na čtyři ruce a trio Terezie Fialová – Roman Patočka – Jiří Bárta – přednese Čtvero ročních dob v Buenos Aires (Estaciones Porteñas) pro klavír, housle a violoncello Astora Piazzolly.

Hned druhý den ve stejný čas a na stejném místě budou lidé svědky klavírního recitálu Lukáše Vondráčka. Ten svůj program právě sestavuje.

Závěrečný koncert se taky odehraje v půl osmé ve sv. Barboře, a to v sobotu 8. června. Orámuje ho PhilHarmonia Octet Prague, který hraje ve složení Vilém Veverka a Monika Boušková – hoboje, Irvin VenyšKarel Dohnal – klarinety, Ondřej VrabecPřemysl Vojta – lesní rohy a Václav VonášekMartinem Petrákem – fagoty. Tato vynikající sestava sólových i komorních hráčů na začátku zahraje Mozartovu Serenádu pro dechy č. 11 Es dur K. 375 a na konci Dvořákovu Serenádu pro dechové nástroje, violoncello a kontrabas d moll, op. 44. Mezi serenádami zazní v podání houslistů Romana Patočky a Matouše Pěrušky, violisty Karla Untermüllera a violoncellistů Kristiny Vocetkové s Jiřím Bártou Beethovenův Smyčcový kvintet A dur „Kreutzer“.

Jako tradičně je v plánu festivalový „dovětek“ v kostele Zvěstování Panny Marie v Bohdanči u Kutné Hory. Tam se v neděli 9. června od tří hodin odpoledne ještě jednou sejdou Roman Patočka s Jiřím Bártou. Zazní Bachova Suita č. 3 C dur BWV 1009 pro sólové violoncello a Sonáta č. 1 g moll BWV 1001 pro sólové housle. Společně Postludium (jak koncert nazval dramaturg festivalu) oba protagonisté uzavřou Sonátou pro housle a violoncello Maurice Ravela.

Foto: Michaela Nováková, archiv MHF KH

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky