KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Hudební festival Český Krumlov od baroka po Michaela Jacksona a Karla Kryla english

„Festival se vrátí do zámeckého barokního divadla, kde zazní v autentické interpretaci Händlova opera Terpsichora.“

„Soubor ´Take 6´ s filharmonií z Teplic přiveze moderní gospel s jazzem, soulem, funkem a popem.“

„Na závěrečném operním galakoncertu vystoupí v Pivovarské zahradě pěvci Kučerová, Pučálková, Troxell a Prýgl.“

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov ve 28. ročníku nabídne od 19. července do 10. srpna 23 koncertů. Obsáhnou klasickou hudbu, jazz, folk, muzikál, operu i různé prolínání žánrů, hudbu od gregoriánského chorálu po tvorbu jedenadvacátého století. Festival zahájí své programy v barokním stylu v zámecké zahradě a zakončí je operním galakoncertem v Pivovarské zahradě. Řada koncertů se koná také v interiérech na zámku a v dalších objektech města zapsaného na seznam světového dědictví UNESCO. 

Komornějším programem zasáhne navíc letos výjimečně festival – v souvislosti s připomínkou třicátého výročí pádu železné opony – do někdejšího nepřístupného vojenského prostoru kolem nedalekého městečka Boletice. Před tamním starobylým kostelem sv. Mikuláše budou znít písničky Karla Kryla a po setmění v kostele vystoupí Schola Benedicta.

Naším hlavním exteriérovým prostředím je českokrumlovská Pivovarská zahrada,“ říká prezident festivalu Jaromír Boháč. Umístěny jsou tam velké přesahové koncerty – světově proslulý vokální soubor Take 6 společně se Severočeskou filharmonií Teplice, Michael Jackon Symphony s hity krále popu a s účastí Filharmonie Hradec Králové a Moondance Orchestra Martina Kumžáka, Lenka Filipová a Brno Strings i program nazvaný Broadway meets Broadway se zpěváky z USA i českými muzikálovými pěvci Michaelou GemrotovouMarianem Vojtkem. Koná se tam rovněž závěrečný operní koncert, při němž zazní árie a scény v podání Adriany Kučerové, Štěpánky Pučálkové, Richarda TroxellaBorise Prýgla; pod taktovkou Leoše Svárovského je doprovodí PKF – Prague Philharmonia.

Mezi letošními hosty budou houslisté Sanghee CheongIvan Ženatý, Baborák Ensemble, mezzosopranistka Edita Randová, španělské klavírní trio Bacarisse, rakouský soubor Allegro Vivo Chamber Orchestra, violoncellista Stefan Kropfitsch a další sólisté. Houslista Bohuslav Matoušek vystoupí v Maškarním sále zámku a s ním jeho žáci Hiroko Takahashi a Patrik Sedlář a komorní orchestr Ensemble 18+. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov tak na koncertě připomene 6. srpna jeho podzimní sedmdesátiny. Festival se také po pěti letech vrátí do zámeckého barokního divadla, kde zazní v autentické interpretaci souboru Musica Florea se sólisty a tanečním souborem Hartig Ensemble Händlova opera Terpsichora.

Multižánrová přehlídka ohlásila například koncert Harmonie dechů, strun a kláves proslulého hornisty Radka Baboráka s kytaristkou Miriam Rodriguez Brüllovou. Kytaristka a zpěvačka Lenka Filipová, zažívající hudební comeback, nabídne úpravy známých skladeb pro klasickou kytaru, lidové písně, šansony i novinky z „keltského“ alba Oppidum. Take 6 přivezou moderní gospel s jazzem, soulem, funkem, R&B a popem. Unikátní spojení klasické a lidové arménské hudby s energií rocku a jazzu v Zámecké jízdárně zprostředkuje koncert Songs of Exile – společný projekt souboru The Naghash Ensemble of Armenia a smyčcové sekce Jihočeské filharmonie České Budějovice. Projekt připravil a řídí arménsko-americký skladatel John Hodian. Využil duchovní texty středověkého mystického arménského básníka M’krtiche Naghashe.

Festival se snaží reagovat na negativní nárůst takzvané rychloobrátkové turistiky v Českém Krumlově, kdy mnoho turistů městem pouze projíždí. V intencích trvale udržitelné turistiky přichází s nabídkou kulturního vyžití na celý víkend, kdy návštěvník ke vstupenkám na víkendové koncerty včetně pátku získá Český Krumlov Card se vstupy do pěti krumlovských expozic. A festival rovněž poskytuje z každé zakoupené vstupenky pět korun na pořízení notového materiálu v Braillově písmu pro zrakově postižené studenty.

Foto: MHF Český Krumlov

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky