KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Antonín Dvořák a jeho žáci na tradičním festivalu na Příbramsku english

„Jako výrazná dramaturgická linka se festivalem vine i silná podpora mladých umělců.“

„V programu koncertů se objevují jak díla samotného Antonína Dvořáka, tak jeho žáků a dalších skladatelů s důrazem na 20. a 21. století.“

„Festival je pověstný tím, že hodně cestuje. „Jsme takoví festivaloví batůžkáři,“ usmívá se jeho ředitelka.“

Mistr a jeho žáci, to je motto letošního 51. ročníku Hudebního festivalu Antonína Dvořáka Příbram. Skoro sedm týdnů bude nabízet koncerty na místech spojených s jeho životem a tvorbou v podání našich významných interpretů. Druhé půlstoletí festivalu zahájí Soňa Červená, a to 25. dubna v Divadle A. Dvořáka od sedmi hodin večer. Spolu s ní vystoupí Lucie Silkenová, Julie Svěcená, Martin Bárta a Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK.

51. ročník festivalu představí Antonína Dvořáka v roli pedagoga. Na koncertech zazní díla jeho žáků, a to jak z doby jeho působení na pražské konzervatoři, tak z pobytu v USA. Nebude chybět benefiční koncert pro vilu Rusalka. Letos přijal pozvání klavírista Ivo Kahánek. V rámci akce bude opět mimořádně zpřístupněna pro veřejnost vila Rusalka, za přítomnosti potomků Antonína Dvořáka (11. 5.). A na 4. června letos připadá Den s Antonínem Dvořákem, který opět přenese klasickou hudbu z koncertních sálů do ulic a veřejných míst Příbrami. Celkem zahrnuje dvacítku samostatných koncertů a pořadů pro děti i širokou veřejnost.

Festival je pověstný tím, že hodně cestuje. „Jsme takoví festivaloví batůžkáři,“ usmívá se ředitelka Albína Houšková. V praxi to znamená, že se koncerty konají na mnoha zajímavých místech regionu. Jedním z nově objevených prostor pro letošek je reprezentační sál MěÚ v Březnici, kde se bude konat 4. května koncert Dua Cantique, nebo nádvoří Městského muzea/Galerie Ludvíka Kuby v Březnici, kde vystoupí Prague cello quartet.

V programu koncertů se objevují jak díla samotného Antonína Dvořáka, tak jeho žáků a dalších skladatelů s důrazem na 20. a 21. století. Například 30. dubna zazní v příbramské Galerii Františka Drtikola Zápisník zmizelého, jedno z výrazných děl Leoše Janáčka. Za doprovodu Martina Kasíka se v ústřední roli představí držitel Thálie, Jaroslav Březina. Sakrální díla Dvořáka, Janáčka a Fibicha přednese v kostele sv. Jakuba Český filharmonický sbor Brno (7. 5.). Zahraje Smetanovo trio v Galerii Františka Drtikola, které nedávno získalo ocenění za nejlepší nahrávku BBS kompletu Dvořákových smyčcových trií. Na koncertě zazní jeho největší Trio f moll, hudba Josefa Suka a méně hraná rarita: Trio Antona Arenského (16. 5.). Také přijede komorní orchestr Quattro v čele s dirigentem Markem Štilcem a sólistkou Janou Bouškovou (30. 5.), zazní na něm mimo jiné i světová premiéra z loňského ročníku kompoziční soutěže – Suita pro smyčcový orchestr Petra Koronthályho.

Svatá Hora u Příbrami se letos stane scénou pro Operetní gala (1. 6.) Koncert pod širým nebem připomene žáky Antonína Dvořáka, kteří svůj umělecký život zasvětili operetní tvorbě. Zazní díla Oskara Nedbala, Rudolfa Frimla a Rudolfa Piskáčka

Jako výrazná dramaturgická linka se festivalem vine i silná podpora mladých umělců. Proběhne tradiční koncert laureátů Mezinárodní pěvecké soutěže A. Dvořáka, která se koná na podzim v Karlových Varech – tento večer je zároveň od loňska i připomínkou Antonína Dvořáka III., koná se totiž v den druhého výročí jeho úmrtí. A právě tento koncert byl jeho posledním. Obrázky dětských divák iniciovaly vznik výtvarné soutěže, která bude pokračovat i letos. A dva červnové večery budou patřit Immersive concertu. Mladí hudebníci při nich téměř splývají s diváky, hrají uprostřed jejich kruhu a hudbu tak mohou vnímat téměř i dotykem. Za konceptem, který měl úspěšnou premiéru na loňském festivalu, stojí Příbramská filharmonie, americký dirigent David Rutheford a indický dirigent Debashish Chaudhuri, který plynnou češtinou vysvětluje: „Není to jednoduché, jak na dirigování, tak třeba i v tom, že účinkující před koncertem někdy musíte hledat, usmívá se a hned nadšeně dodává, že se jedná o příležitost, která nejenom podpoří zájem mladých lidí o hudbu, ale také pomůže  divákům si úplně jinak uvědomit skladby, vnímat zvuky nástrojů, muzikanty, podobně jako třeba interaktivní výstavy…“

I samotný závěr celého festivalu bude věnovaný hudebnímu mládí. V Divadle A. Dvořáka Příbram vystoupí naši „Mistři houslí“, Václav Hudeček, Jan Mráček a Marie Hasoňová, a 11. června tak završí celý 51. ročník festivalu skladbami Dvořáka, Suka, Čajkovského, Sarasateho a Vivaldiho.

Sečteno a podtrženo, Hudební festival Antonína Dvořáka nabídne letos celkem patnáct koncertů, dvě operní představení pro děti, jeden benefiční koncert a také speciální den s více než dvacítkou dalších koncertů a množstvím doprovodných akcí.

Foto: archiv festivalu

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky