KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Novodobá kantáta o Anežce České english

„Martin Kumžák napsal napsal moderně pojatou kantátu pro hráče na staré nástroje.“

„Svatá Anežka  došla k nějakým myšlenkám, které jsou cenné ještě 800 let po ní.“

„Letos uplyne 30 let od jejího svatořečení.“

Jak jinak než v klášteře sv. Anežky České zazní 4. dubna ve světové premiéře skladba Martina Kumžáka Svatá Anežka, věnovaná příběhu této světice. Jde o moderně pojatou kantátu, kterou provedou hráči na staré nástroje z Capelly da Camera Praga pod vedením Lukáše Vernera. Sólových partů se ujmou sopranistka Michaela Šrůmová a barytonista Roman Janál. Koncert se koná v rámci cyklu Obrazy a hudba Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK.

„Svatá Anežka byla příkladem pro své okolí a podařilo se jí zcela naplnit životní program, který si sama stanovila. Neřídila se tím, co po ní chtěl někdo jiný, šla za svým přesvědčením. V tom je pro mě přesah jejího příběhu. Abych mohl někde něco veřejně říkat, dělat, předávat jiným lidem, musím se nejdřív ponořit sám do sebe a něco prožít. Anežka toho spoustu udělala pro rod Přemyslovců, pro Řád svaté Kláry, ale především v tom klášteře došla k nějakým myšlenkám, které jsou cenné ještě 800 let po ní. A když se do toho kláštera jdete podívat, zjistíte, že tam jsou zhmotněné,“ doplnil Martin Kumžák.

Jako aranžér a dirigent se věnuje hlavně muzikálové tvorbě, je spojený se skupinou Pajky Pajk nebo s Moondance Orchestra, který doprovází taneční televizní soutěž Star Dance. Příležitostně se ale věnuje i komponování. V roce 2015 získal cenu OSA v kategorii Vážná skladba roku za oratorium Svatý Václav, provedené se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, barokním ansámblem Collegium Marianum, sólisty, sborem a vypravěčem.

Hudební složka večera bude tematicky navazovat i na úvodní přednášku kurátorky Moniky Švec Sybolové, která návštěvníkům představí obraz Antonína Slavíčka Pohled na Klášter sv. Anežky. A po koncertě bude ještě možné se připojit ke komentované prohlídce prostor Anežského kláštera, která trvá cca 20 minut. Kapacita je 60 lidí, pokud ale bude mít publikum větší zájem, organizátoři zajistí dvě nebo tři prohlídky po sobě.

Anežka Česká, do té doby zvaná Anežka Přemyslovna, byla svatořečena 12. listopadu 1989. Letos je to tedy 30 let. Stalo se tak ve vatikánské bazilice sv. Petra. Papež Jan Pavel II. tehdy pronesl: „Blahoslavená Anežka Česká, přestože žila v době nám tak vzdálené, zůstala i dnes zářným vzorem křesťanské víry a hrdinné lásky.“

Foto: archiv FOK

 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky