KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Yumi Hwang-Williams v Brně: recitál a dvojice koncertů english

„Jihokorejská houslistka se v Brně představí ve dvou zcela odlišných programech.“

„Yumi Hwang-Williams provede v české premiéře Houslový koncert Concentric Paths současného anglického autora Thomase Adèse.“

„Dennis Russell Davies tak uzavře svůj březnový brněnský pobyt, při kterém v deseti dnech oddirigoval či odehrál sedm koncertů.“

Filharmonie Brno chystá na tento týden recitál houslistky Yumi Hwang-Williams a českou premiéru Adèsova houslového koncertu. Napřed za klavírem a pak tradičně s taktovkou vystoupí šéfdirigent brněnských filharmoniků Dennis Russel Davies.

Už dnes večer vystoupí Yumi Hwang-Williams s šéfdirigentem Filharmonie Brno Dennisem Russellem Daviesem. Jejich společný recitál zahájí Debussyho Sonáta g moll pro housle a klavír následovaná Schumannovou Sonátou č. 2 d moll, kterou sám autor označil slovem „velká“, chtěl tím zdůraznit její impozantní rozměry i obsahovou závažnost díla. V druhé půli večera zazní Grand Duo, které Lou Harrison zkomponoval pro jazzového pianistu Keitha Jarretta a Dennise Russella Daviese. Od své premiéry v roce 1985 se stala jedním z nejcharakterističtějších kusů svérázného autora proslulého hlavně tím, že v americké hudební kultuře prosadil představu gamelánu, indonéské hudby charakteristické tónovou sestavou a emotivně účinným zvukem.

Spolu s orchestrem se Yumi Hwang-Williams objeví na pódiu Besedního domu ještě ve čtvrtek a v pátek v programu „Symfonie hrdinská a komorná“. V české premiéře provede Houslový koncert Concentric Paths (Soustředné dráhy) současného anglického autora Thomase Adèse. Před ním zazní Brahmsova Symfonie č. 3 nazývaná pro její dramatický patos „hrdinská“. V druhé půli večera zazní Kabeláčova Symfonie č. 4 „Camerata“. „Dennis Russell Davies tak uzavře svůj březnový brněnský pobyt, při kterém v deseti dnech oddirigoval či odehrál sedm koncertů. Velký úspěch měl zejména jeho recitál s manželkou Maki Namekawou, kdy představili Brnu skladby tří amerických minimalistů, Steve Reicha, Johna Adamse a Philipa Glasse,“ doplnila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. 

Všechny tři koncerty se konají v Besedním domě. Čtvrteční koncert vysílá v přímém přenosu Český rozhlas Vltava a přebírají ho rozhlasové stanice v síti Euroradia (EBU). Před oběma koncerty ve čtvrtek a v pátek je připraveno neformální setkání s posluchači, na kterém se dozvědí zajímavosti o skladbách, které je čekají, a setkají se také se sólistkou a šéfdirigentem. Beseda se sklenkou vína se koná od 18. 15 do 19.00 v ředitelském salonku Besedního domu.

Yumi Hwang-Williams hraje na nástroj milánského mistra Carla Landolfiho z roku 1752. V patnácti letech odešla z rodné Jižní Koreje a už šest let poté debutovala jako sólistka s Philadelphia Orchestra. Zaměřuje se na klasickou houslovou literaturu i poslední novinky předních amerických skladatelů.

Foto: Filharmonie Brno, Vojtěch Kába

 

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky