KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

FOK – Bach pro osm rukou i Roman Patočka s Ionem Marinem english

Hudba Johanna Sebastiana Bacha zahájí v úterý 4. října v 19:30 hodin v kostele svatých Šimona a Judy komorní cyklus Stará hudba Pražských symfoniků. Čtyři cembalisty doprovodí soubor Musica Florea. Houslista Roman Patočka bude sólistou koncertů Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK pod taktovkou dirigenta Iona Marina. Program nabídne Houslový koncert Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a „Romantickou“ symfonii Antona Brucknera. Koncerty se budou konat ve středu 5. a ve čtvrtek 6. října v 19:30 hodin v Obecním domě. Středečnímu koncertu bude od 18:15 hodin předcházet Setkání s umělci, hosty budou právě Roman Patočka a Ion Marin.

Edita Keglerová, Monika Knoblochová, Barbara Maria WilliMartin Hroch budou hlavními protagonisty zahajovacího koncertu cyklu Stará hudba. Večer nazvaný Bach pro osm rukou nabídne dva Koncerty pro tři cembala a smyčceKoncert pro čtyři cembala a smyčce z pera Johanna Sebastiana Bacha. Program doplní Hipocondrie à 7 ConcertantiOuverture-Suite F Dur Jana Dismase Zelenky. Cembalisty doprovodí ansámbl Musica Florea pod vedením Marka Štryncla.

Ihned po doznění koncertu „Bach pro čtyři ruce“ v roce 2019 se produkce FOK s cembalistkami Editou Keglerovou a Monikou Knoblochovou dohodla, že budou v projektu pokračovat. Bach se totiž nespokojil se dvěma cembaly, ale rozmáchl se přes tři až ke čtyřem. Cembalistky se proto pomyslně vydaly na Moravu za Barbarou Marií Willi a Martinem Hrochem, aby na zahajovacím večeru Staré hudby měly těch rukou dost. „Vítězná sestava se nemění, proto cembalový sjezd doprovodí Musica Florea, která vítězí na českých a světových pódiích už důstojných 30 let, což je nutné oslavit. Vhodnější než bachovská hostina už ani nemůže být!“ dodává k programu dramaturg FOK Martin Rudovský.

Koncerty Pražských symfoniků, které zahájí abonentní řady C a D, budou patřit houslistovi Romanu Patočkovi a dirigentovi Ionu Marinovi, stejně tak jako Felixi Mendelssohnu-BartholdymuAntonu Brucknerovi. Roman Patočka je nejen koncertním mistrem Pražských symfoniků, ale je také vyhledávaným sólistou. S orchestrem FOK vystoupí v Mendelssohnově houslovém koncertu, který patří k jeho nejslavnějším a zároveň i k nejvýznamnějším skladbám svého druhu.

„Klasicismus a romantismus jsou mi nejbližší, nejraději je hraji. Proto se moc těším na Mendelssohnův Houslový koncert, stal se už takovou mojí srdeční záležitostí. Je to nejen opravdu líbivá hudba, ale také je pro houslisty napsán velmi dobře a takzvaně jde do ruky,“ říká k houslovému koncertu Roman Patočka.

Vrcholem večera bude Brucknerova Symfonie č. 4 „Romantická“. Jedná se o jeho jedinou symfonií, kterou sám opatřil podtitulem. Taktovky se ujme dirigent rumunského původu Ion Marin, který se řadí k nejvyhledávanějším evropským dirigentům.

S Ionem Marinem jsme spolupracovali v roce 2021 na koncertu na Pražském jaru a bylo to fantastické. Je to velmi příjemný člověk a krásně se s ním pracovalo, takže se o to více těším, že už se navzájem známe a bude to takové hezké druhé setkání,“ dodává Patočka.

Foto: Petr Dyrc, Stas Levshin, Jan Komárek, Petra Hajská, archiv orchestru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky