KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Komorní filharmonie Pardubice třikrát s Markem Kozákem a Markem Prášilem english

Komorní filharmonie Pardubice ve dnech 3., 4. a 5. října od 19 hodin nabídne koncertní program, který přivede na podium Sukovy síně dva mladé a úspěšné české umělce. Tím prvním je klavírista Marek Kozák, druhým dirigent Marek Prášil, debutant letošního Pražského jara. Po tři za sebou jdoucí večery představí posluchačům program, jehož největším lákadlem bude Schumannův Klavírní koncert a moll. Vedle toho zaznějí skladby Glucka, Roussela a Sibelia.

Na Pardubice a její Komorní filharmonii mám mnoho vzpomínek. Poprvé jsme spolu hráli ve finále Chopinovy soutěže v Darmstadtu v roce 2013, na které navázaly později další koncerty, například na Chopinově festivalu v Mariánských Lázních či na festivalu Euroart v Praze,“ uvedl Marek Kozák s tím, že KFP je patrně jediný orchestr, se kterým absolvoval relativně dost koncertů v jiných městech, ale na domácím pódiu spolu letos zahrají poprvé. „O to více se na provedení Schumannova klavírního koncertu těším. Hudba tohoto německého romantika mě provází nejen v roli sólového klavíristy, často hraji také jeho komorní díla. Schumann je mi velmi blízký, sdílím s ním také stejné datum narození. S Markem Prášilem se znám od svých 15 let, kdy jsme spolu studovali na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Na pódiu se potkáme poprvé. Moc se těším!“ doplnil klavírista.

Bohaté zkušenosti s pardubickým orchestrem má také dirigent Marek Prášil. Komorní filharmonie Pardubice patří bez nadsázky mezi jeho nejoblíbenější české orchestry, ke kterým se pravidelně a rád vrací, a to po lidské i umělecké stránce. Vždy se těší na přátelskou atmosféru, ale také chuť intenzivně a detailně pracovat na každém z jejich společných koncertních programů.

Nadcházející abonentní koncerty představí mimo Schumannova Klavírního koncertu s mým spolužákem z ostravské konzervatoře, Markem Kozákem, s kterým se na pódiu potkáme poprvé právě v Pardubicích, především dvě málo uváděné orchestrální skladby: Rousselův Koncert pro komorní orchestr se slyšitelnou inspirací jeho původní profese – námořníka, a dále také Sibeliovu až neprávem zřídka uváděnou pohádkovou suitu Swanwhite,“ zve na koncerty dirigent Marek Prášil.

Foto: Jan Růžička, Fb Komorní filharmonie Pardubice

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky