KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Benefiční Koncert pro Brno s výtěžkem na varhany pro nový sál english

Nadační fond Bohemian Heritage Fund ve spolupráci s Nadací Leoše Janáčka pořádají v sobotu 17. září v brněnském Besedním domě Koncert pro Brno. Večer odvypráví historii jihomoravské metropole jako tradičně umělecké destinace a dotkne se hned několika hudebních žánrů a uměleckých forem, které se v městě pod Špilberkem potkávají. Koncert, který v přímém přenosu odvysílají Česká televize a Český rozhlas, bude benefiční. Jeho výtěžek půjde na varhany pro nový koncertní sál. Vystoupí například houslista Josef Špaček, klavírista Ivo Kahánek, violoncellista Tomáš Jamník, tenorista Petr Nekoranec, B-Side Band nebo legendární zpěvačka a herečka Soňa Červená.

„V současnosti nemá Brno moderní a plnohodnotný koncertní sál. Do Besedního domu se vejde jen polovina orchestru Filharmonie Brno. Z těchto důvodů jej také míjí špičkoví umělci, nemohou totiž vystoupit v doprovodu velkého tělesa,“ vysvětlují pořadatelé s tím, že právě proto se Brno chystá postavit novou koncertní síň, která se stane důstojným domovem Filharmonie Brno a místem pro další kulturní akce. Bude mít dostačující jeviště, kapacitu 1 250 míst a varhany. Nový sál projektuje mezinárodní tým s akustikem Yasuhisou Toyotou ze společnosti Nagata Acoustics, který má na svém kontě přes šedesátku špičkových sálů po celém světě.

Naší vizí je vytvoření příjemného otevřeného hudebního komplexu, kdy v srdci Brna vznikne místo plné hudby. Klíčové pro nás je, aby nežilo jen večer, ale i přes den. Chceme se co nejvíce otevřít lidem,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Se stavbou nového sálu má pomoci i slavnostní benefiční Koncert pro Brno, který se koná v Besedním domě v sobotu 17. září od 20:15 hodin. Výtěžek koncertu, který bude živě přenášet Česká televizeČeský rozhlas, totiž poputuje na nové varhany do chystaného koncertního sálu.

„Galakoncert odvypráví příběh Brna jako kulturní metropole, kde se vždy rodily talenty a setkávaly různé vlivy, styly a žánry. To se promítne do dramaturgie, která během koncertu představí to nejlepší nejen z klasické hudby,“ říká Pavel Smutný, prezident nadačního fondu Bohemian Heritage Fund.

Na koncertě vystoupí například houslista Josef Špaček, klavírista Ivo Kahánek nebo dirigent Dennis Russell Davies, ale také legendy brněnské hudební scény – basista Richard Novák či zpěvačka a herečka Soňa Červená, která svou operní kariéru v Brně začala. Společně představí to nejlepší z české hudby, převážně z díla Leoše Janáčka, ale také Antonína Dvořáka.

Vzhledem k přímému přenosu je potřeba, aby posluchači zaujali svá místa nejpozději ve 20 hodin. Sál není číslovaný, proto kdo přijde dříve, získá větší výběr míst v sále. Více informací najdete zde.

Foto: archiv KlasikyPlus, archiv a Fb Filharmonie Brno

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky