KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Páteční jubileum Evy Dřízgové-Jirušové. V září bude narozeninový koncert v Ostravě english

Sopranistka Eva Dřízgová-Jirušová dnes, v pátek 22. července, slaví významné kulaté narozeniny. Stále je členkou souboru opery Národního divadla moravskoslezského, aktivně účinkuje, koncertuje, ale také vyučuje na Ostravské univerzitě. NDM jí chystá na čtvrtek 22. září velký narozeninový koncert, na který si pěvkyně pozvala i hosty, s nimiž ráda vystupovala či ještě vystupuje. Bude se konat v Divadle Antonína Dvořáka pod taktovkou Marka Šedivého.

Život na operním jevišti je pestrobarevný, zábavný, plný výzev, vnitřních zážitků i překvapení. Je to život propojený s hudbou a mnoha druhy umění, kde se pracovním nástrojem stává vaše vlastní tělo a vaše emoce. Život tvrdého pracovního úsilí, věčného studia a hledání, ale také obav ze selhání psychické či hlasové formy nebo paměti. Možnost působení na operním jevišti vnímám jako velký dar od života, který jsem s velkou pokorou přijala a snažila se naplnit smysluplně, s láskou k lidem a umění,“ vyznala se naše přední sopranistka.

Eva Dřízgová-Jirušová na prknech ostravského jeviště zosobnila ve svém jedinečném podání během kariéry celé spektrum stěžejních postav svého sopránového oboru – od debutu v roli Smetanovy Vendulky přes milovanou Dvořákovu Rusalku až po Pucciniho Mimi či Debussyho Mélisandu, za které byla oceněna prestižní Cenou Thálie.

Program koncertu připomene významné role, kterými se Eva Dřízgová-Jirušová nesmazatelně zapsala do historie ostravské opery, ale především ty jejímu srdci nejbližší. Pěvecky jí budou sekundovat přátelé a kolegové z české operní scény a také sbor opery NDM.

Eva Dřízgová-Jirušová na scéně opery NDM debutovala 12. června 1983 v roli Vendulky ve Smetanově Hubičce. „Měla jsem v té době roli Vendulky čerstvě nastudovanou v olomouckém divadle v režii Miloslava Nekvasila. Byl to právě on, který se zasloužil o moje pozvání na vystoupení v ostravské inscenaci Hubičky, po kterém následovala nabídka do ostravského operního angažmá. Mám z toho představení dokonce fotografii, jak mě dirigent Václav Návrat před začátkem ‚nakopává‘ pro štěstí. Zafungovalo,“ vzpomíná pěvkyně, která prozradila, že její srdcové role z českého repertoáru jsou Rusalka, Mařenka, Jenůfa a Káťa Kabanová. Ze světového repertoáru pak Pucciniho Madama Butterfly, Mimi, Manon, Liù, Verdiho Violetta, Alžběta z Valois, Desdemona, Straussova Ariadna na Naxu nebo Čajkovského Tatiana, Líza nebo Roxana z Alfánova Cyrana de Bergerac a další.

„Když si doma otevřu knihovnu se všemi klavírními výtahy, vyskakují z nich na mne jednotlivé postavy v konkrétních vzpomínkách. Ale nejsem sentimentální, bylo to super, mám na co vzpomínat, ale nechci se vracet do minulosti. Je třeba jít dál a sbírat další výzvy života, být užitečný. Ty klavíráky často používám při výběru studijního materiálu pro své studenty a své zkušenosti i poznámky v nich zapsané naplno využívám,“ dodává ostravská umělkyně.

Foto: Marie Půčková, Josef Hradil

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky