KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Praha s FOK a Hradišťanem ve čtvrtek poděkuje dobrovolníkům. Koncert bude i na ČT art english

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK odehraje mimořádný koncert s kapelou Hradišťan. V komponovaném programu k stému výročí básníka Jana Skácela zazní zcela nová kantáta Jiřího Pavlici nazvaná A znovu láska. Hlavní město Praha, Středočeský kraj i soukromé subjekty na koncert zakoupily vstupenky a prostřednictvím neziskových organizací je distribuují nejaktivnějším dobrovolníkům, kteří pomáhají ukrajinským uprchlíkům. Dirigentem koncertu bude Stanislav Vavřínek, texty přednese Kryštof Bartoš. Akce se bude konat ve čtvrtek 23. června ve 20 hodin ve Smetanově síni Obecního domu a bude ji živě přenášet Česká televize na programu ČT art. Dnes a v úterý už zazní program také na festivalu Smetanova Litomyšl.  

Hradišťan už má na svém kontě celé album s písněmi na Skácelovy texty, z kterého pochází například oblíbená Modlitba za vodu, Krátký popis léta nebo Sonet o lásce a modrém portugalu. A právě tyto písně se staly základem ke vzniku zcela nové kantáty A znovu láska, kterou z básní a próz Jana Skácela a biblických citátů sestavili Vojtěch StříteskýJiří Pavlica. Dále na koncertě zazní nová verze Pavlicovy skladby Svatojánské vigilie na texty Josefa Veselého, staroslověnský překlad Matoušova evangelia a lidovou poezii.

Program původně zamýšlený jako open-air na náměstí Republiky se kvůli zvýšení kapacity přesunul do Smetanovy síně Obecního domu. Bude se jednat o unikátní společné gesto poděkování stovkám lidí, kteří věnovali svůj čas a sílu pomoci v aktuální situaci spojené s válkou na Ukrajině. Idea zasvětit koncert dobrovolníkům je o to cennější, že ji spontánně inicioval jeden z fanoušků Pražských symfoniků, který se vedle své profese sám jako dobrovolník angažuje. Právě díky dobrovolníkům dosud České republika zvládá vstřebávat největší skokový přírůstek uprchlíků v novodobých dějinách státu.

Odvaha a nasazení dobrovolníků, kteří denně pomáhají lidem prchajícím před invazí ruského diktátora Putina převážně do Prahy a Středočeského kraje, je neuvěřitelná. Velmi jim děkuji za jejich ochotu pomáhat a řešit nastalou situaci bez ohledu na to, jestli je zrovna den nebo noc,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Foto: Petr Dyrc

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky