KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Czech Ensemble Baroque se skladbami Františka Ignáce Tůmy ve středu v katedrále na Petrově english

Soubor Czech Ensemble Baroque s dirigentem Romanem Válkem vystoupí ve středu 15. června od 19 hodin v brněnské katedrále na Petrově, a to v rámci cyklu Bacha na Mozarta! V novodobé světové premiéře představí dvě díla Františka Ignáce Tůmy, jednoho z prvních českých skladatelů, kteří se usadili ve Vídni. Jeho chrámové skladby prokazatelně znali třeba Haydn a Mozart. Kromě mše a symfonie zazní i kantáta Te Deum patřící mezi slavnostní kompozice z období Tůmova působení v kapele královny vdovy v padesátých letech osmnáctého století. Mše, která má rovněž slavnostní a jásavý charakter, je z dřívějšího období a byla zkomponovaná nejspíš pro vídeňský klášter Schott. Koncert zakončí jubilejní desátou sezónu.

Czech Ensemble Baroque vydal v roce 2021 Tůmovo Requiem a Miserere. Te DeumMissa Veni Pater Pauperum je druhým projektem víceletého cyklu, který by měl zmapovat a zviditelnit málo známé dílo fenomenálního skladatele, který působil jako kapelník na císařském dvoře ve Vídni. Tůmova hudba byla i současníky velmi ceněna zejména pro sugestivní ztvárnění textů z hlediska hudebních motivů a afektů.

Skladatelovo jméno bývá uváděno mezi osobnostmi naší hudby na důležitém místě. Má mnoho společného s Janem Dismasem Zelenkou, kolegou o generaci starším a dnes mnohem známějším. „Oba patřili k našim prvním krajanům, kteří se uplatnili v evropských metropolích, oba byli na konci života okolím chápáni jako nemoderní, neboť došli k vlastní syntéze pozdně barokní tradice a k dobovým módám se stavěli velmi vybíravě,“ uvádí k osobě skladatele dirigent Roman Válek a dodává, že ačkoliv Tůma nijak neváhal využít výrazových možností „galantního“ stylu a raného klasicismu, patřil ještě ke generaci, která ovládala starý styl, nevzdával se ho a držel se po celý život řemesla, kterému se přiučil u svého učitele Fuxe.

Foto: Fb souboru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky