KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

NeoKlasik orchestr v pondělí zahraje neobarokního Martinů english

Koncert s názvem NeoBarok Martinů, který pořádá orchestr NeoKlasik pod taktovkou Václava Dlaska, se bude konat v pondělí 6. června od 19:30 hodin v modlitebně Českobratrské církve evangelické v Korunní ulici na pražských Vinohradech. Program se opírá o tvorbu Bohuslava Martinů v neobarokním stylu.

Martinů Předehra pro orchestr je méně známá skladba z roku 1953. Zajímavým způsobem exponuje skupinu sedmi sólových nástrojů proti zbytku orchestru a připomíná tak skladatelovu někdejší zálibu v technice barokního concerta grossa. Další skladbou bude Koncert pro flétnu, housle a orchestr z roku 1936, kterou Bohuslav Martinů napsal během deseti dní na objednávku flétnisty Marcela Moysema. Představuje Martinů typický koncert pro dva sólové nástroje, které vedou vášnivý dialog se zbytkem orchestru.

Do programu pořadatelé zařadili také dílo uznávaného českého soudobého skladatele Karla Pexidra, které napsal v roce 1969 – Divertimento pro komorní orchestr. V závěru večera zazní Klavírní koncert č. 2 z roku 1957 Dmitrije Šostakoviče. Dílo, kterému je vlastní typicky barokní zvuková vyváženost orchestru a klavíru. „Vedle NeoKlasik orchestru, pod taktovkou dirigenta Václava Dlaska, vystoupí sólisté Matouš Pěruška (housle), Ilaybüke Algür (klavír) a Eliška Hejhalová (flétna),“ doplňují organizátoři.

Projekt NeoBarok Martinů je součástí řady NeoMartinů 2022, která úspěšně navazuje na koncertní řadu NeoMartinů z minulého roku. Hlavní cílem zůstává představení bohatého neoklasicistního díla Bohuslava Martinů. Přínos projektu je především kulturně-vzdělávací. Koncerty nabízejí posluchačům nejen kvalitní umělecký zážitek, ale také zajímavou dramaturgii se zvláštním zřetelem na kompoziční tvorbu Bohuslava Martinů, která se přes svou nespornou kvalitu uvádí velmi zřídka.

Foto: Ondřej Železník, archiv KlasikyPlus

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky