KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Vltavská filharmonie v Praze vznikne podle návrhu Bjarke Ingels Group english

„Vltavská filharmonie má být sídlem dvou orchestrů.“

„Budova se stane v podání dánského studia pulzujícím centrem života na Vltavské.“

Porota posuzovala devatenáct návrhů.“

V Praze by měla v roce 2032 stát nová koncertní síň pojmenovaná Vltavská filharmonie. Vítězný architektonický návrh je dílem dánského studia Bjarke Ingels Group v čele s architekty Bjarkem Ingelsem a Brianem Yangem. Moderní hudební centrum se třemi sály vznikne v Holešovicích za cenu přesahující šest miliard korun. Součástí návrhu, který dnes hlavní město Praha zveřejnilo, je i řešení veřejného prostoru, zpřístupnění břehu řeky a otevření venkovních teras včetně střech pro veřejnost.

Vltavská filharmonie má být sídlem dvou orchestrů – Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOKČeské filharmonie. Oba orchestry tam najdou odpovídající rezidenční prostory, ale i zázemí pro rozšíření svých edukačních programů pro veřejnost. Podle poroty, která posuzovala devatenáct návrhů, se budova stane v podání dánského studia pulzujícím centrem života na Vltavské – směrem na východ se bude rozprostírat nový městský park, jižní strana otevře přístup k vodě, na západní straně vznikne náměstí a na sever se naskytne pohled na novou městskou část Bubny-Zátory. Budova předznamenává proměnu jednoho z pražských brownfieldů – nová čtvrť se v budoucnu stane domovem pro 25.000 obyvatel.

Ambicí je přilákat nejen fanoušky klasické hudby, ale mnohem širší veřejnost. Bude se tam nacházet také hudební oddělení a kreativní hub Městské knihovny v Praze, kavárna a restaurace a přítomna bude nabídka vzdělávacích aktivit. Střecha jako pokračování veřejného prostoru náměstí umožní vystoupat až na vrchol, odkud bude jedinečný panoramatický výhled na celou Prahu.

„Ateliér Bjarke Ingels Group je v současné době absolutní světovou špičkou, i tak mě ale překvapilo, s čím dokázali přijít. Jsem přesvědčen, že se budova okamžitě stane ikonou, symbolem Prahy,“ prohlásil první náměstek pražského primátora Petr Hlaváček.

Primátor Zdeněk Hřib zdůraznil, že architektonická soutěž řešila hned tři věci najednou. „Samotné okolí metra Vltavská je nyní neutěšeným místem, které k návštěvě příliš neláká. A to se změní. Nová budova také přitáhne do Prahy jiný typ turistů, kteří přijedou za kulturou a ne jen za levným alkoholem. A konečně, naše město potřebuje moderní architekturu, která s velkou pokorou doplní dílo našich předků,” uvedl.

Daniel Sobotka, ředitel Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK, je názoru, že Vltavská filharmonie může hrát roli mocného a komplexního impulzu pro rozvoj města. „Považuji za šťastné a prozíravé, že se takovým hybatelem stane koncertní sál, nikoliv například další nákupní centrum,“ poznamenal.

S vítězným návrhem se mohou zájemci seznámit od 19. května do 30. června formou venkovní výstavy přímo u metra Vltavská, na místě budoucí Vltavské filharmonie. Po soutěži nyní následuje zpracování projektové dokumentace a získání potřebných povolení k zahájení stavby a během roku 2026 výběr zhotovitele stavby. Se zahájením stavebních prací se počítá v roce 2027 a nový koncertní sál by měl být dokončen v roce 2032.

Mezinárodní architektonickou soutěž vyhlásilo hlavní město Praha společně s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy na konci srpna 2021. Do soutěže se přihlásilo celkem 115 týmů z 25 zemí světa, k účasti bylo předem vyzváno také pět renomovaných architektonických ateliérů. V listopadu oznámila mezinárodní porota finalisty – ti odevzdali 19 soutěžních návrhů, ze kterých v květnu 2022 vzešel vítěz. Na dalších čtyřech nejlepších místech se umístily Barozzi Veiga + Atelier M1, Bevk Perović Arhitekti, Petr Hájek ArchitektiSnøhetta.

V rubrice AudioPlus si poslechněte podcast, ve kterém vítá vítězný návrh ředitel Pražského jara Roman Bělor.   

Foto: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy a Petr Veber

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky