KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

FOK ve středu a čtvrtek s Mahlerovou Šestou symfonií english

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK uvede ve Smetanově síni Obecního domu ve středu 4. a ve čtvrtek 5. května od 19:30 hodin Mahlerovu Šestou symfonii. Koncerty bude řídit hlavní hostující dirigent Jac van Steen.

S Pražskými symfoniky se programově věnujeme provádění Mahlerových symfonií. Hráli jsme společně Druhou, Třetí, Čtvrtou, Sedmou a Devátou, nyní se již těším na Šestou, která je překrásná,“ řekl Jac van Steen, který s FOK poprvé uvedl Mahlerovu symfonii v roce 2010 a o čtyři roky později, kdy nastoupil k orchestru jako hlavní hostující dirigent, se pustil do pravidelného zařazování mahlerovských programů.

Symfonie č. 6 Gustava Mahlera má monumentální nástrojové obsazení – kromě početných dechů je zajímavé složení bicí sekce: dva páry tympánů, zvonkohra, kravské zvony, orchestrální trubicové zvony, bič, kladivo, činely, triangl, buben, velký buben, tam-tam, xylofon a celesta. První věta je inspirována Mahlerovou milovanou manželkou Almou, ve scherzu si skladatel hraje s náladami a v pomalé třetí větě je zhudebněna hra jeho dětí na pláži u jezera. Poslední věta je melancholická, ale zároveň monumentální.

Šesté symfonii se někdy přezdívá „Tragická“, a to s ohledem na popis, který Mahler k dílu poskytl, zejména k jeho poslední větě. Pozoruhodné je, že symfonie navzdory tomu nevznikala za tragických okolností, ale naopak ve skladatelově šťastném období. V době práce na ní pojal Mahler za choť Almu a narodila se mu druhá dcera Anna Justina. Sám o díle napsal: „Moje Šestá přináší hádanky, jejichž luštění se může odvážit jen generace, která spořádala mých prvních pět symfonií a strávila je.

Mezi členy orchestru FOK usedne pro tyto večery také ukrajinský hornista Oleksandr Skhoda, šestnáctiletý student hudby z Kyjeva, který do Prahy uprchl se svými babičkami. FOK už před časem přivítal ve svých řadách ukrajinskou violistku Natalii Fedoruk a nadále vyjadřuje solidaritu svým kolegům z Ukrajiny.

Foto: Fb orchestru, Wikipedie

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky