KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Narozeninový koncert Petra Nouzovského zítra v Sále Martinů. Hostem bude Martin Kasík english

Sál Martinů HAMU v Praze bude ve středu od 19:30 hodin místem oslavy čtyřicátých narozenin violoncellisty Petra Nouzovského a připomínky dvou desetiletí jeho přítomnosti na pódiích. Spolu s ním vystoupí klavírista Martin Kasík. Zazní hudba Fryderyka Chopina, Johanna Sebastiana Bacha, Roberta Schumanna a Bohuslava Martinů. Součástí koncertu bude křest nového CD, které náš přední violoncellista natočil s Komorní filharmonií Pardubice pod taktovkou Stanislava Vavřínka. Akce spadá do projektu Přehlídka koncertního umění 2022.

Dílo Chopinovo se stane v podání Martina Kasíka nezapomenutelným zážitkem. Ne nadarmo jeho hru zahraniční kritici porovnávají se jmény Firkušný, Moravec, Argerich nebo Horowitz,“ představuje svého hosta Petr Nouzovský. Ten po přestávce koncertu pokřtí nové CD, na kterém hraje s Komorní filharmonií Pardubice za řízení Stanislava Vavřínka.

Dále hudebník nabídne publiku svůj vhled do díla Johanna Sebastiana Bacha. „Když jsem zvažoval, kterou ze suit na koncert zařadit, miska vah se převážila k té První. Právě ona je tou nejjemnější esencí geniálně smýšlejícího polyfonika, který nedává prvoplánově na odiv své umění, ale veškerý svůj talent vkládá do neopakovatelně plynoucího jednohlasu,“ uvedl s tím, že vzdát hold dalšímu skladateli, Bohuslavu Martinů, je jeho milou povinností. Ne jenom z důvodu již uskutečněného nahrání jeho kompletního díla pro violoncello, ale pro jeho okamžitě rozpoznatelný jazyk a pro to pověstné „okénko do nebe“, které obsahuje každá jeho skladba. „K dílu Roberta Schumanna musíme dozrát. Nevím, jestli se tak u nás s Martinem již stalo, ale Schumannovo Adagio a Allegro je v tuto chvíli mou nejoblíbenější skladbou pro violoncello a klavír. Byla by škoda ji pro vás nezahrát,“ uzavírá pozvánku Petr Nouzovský, který je vedle své vlastní umělecké činnosti od roku 2018 předsedou Asociace hudebních umělců a vědců a o rok déle pedagogem Pražské konzervatoře. Narozeniny má 24. dubna. 

Foto: Fb KfP, archiv KlasikyPlus

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky