KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

SLYŠET 2x | nová hudba do hloubky Orchestru BERG v pondělí v sále DOX+ english

Orchestr BERG zve na svůj pondělní koncert, který se bude konat v sále DOX+ v pražských Holešovicích od 19:30 hodin. Návštěvníkům soubor pod vedením Petera Vrábela nabídne hudbu francouzsko-německého skladatele Marka Andreho, který pro svou skladbu nazvanou üg vytvořil zvukové fotografie z různých míst Istanbulu. Orchestr ji přednese v české premiéře, a to v originálním formátu Slyšet 2x. Posluchačům po prvním uvedení nabídnou řadu zajímavostí i osobních postřehů a následně skladbu uvedou podruhé. To vše za osobní přítomnosti autora.

Téměř na den přesně před čtyřmi lety uvedl Orchestr BERG poprvé koncert v novém formátu Slyšet 2x a od té doby ho pro velký ohlas zařazuje do své sezóny pravidelně, pokaždé s novou hudbou. O co přesně jde? Po prvním uvedení vybrané skladby se posluchači z úst dirigenta i jednotlivých hudebníků dozvědí nejrůznější zajímavosti o skladbě, ale například i detaily a perličky z procesu jejího nastudování nebo vysvětlení netradičních způsobů hraní…

V pondělí Orchestr BERG představí hudbu skladatele Marka Andreho. Tento rodilý Pařížan, který od devadesátých let žije v Německu, bude v Praze přítomen české premiéře své skladby üg, kterou inspirovaly mimo jiné různé duchovní prostory Istanbulu. Do skladby se otiskla i povaha unikátního města, které stojí mezi dvěma kontinenty, mezi Východem a Západem… Na kompozici intenzivně spolupracovalo také experimentální studio německého rozhlasu SWR.

Dlouho jsme se zamýšleli nad tím, jak ještě lépe současnou hudbu zprostředkovat posluchačům, a pak jsme přišli na to, že opakovaný poslech je klíčem k intenzivnějšímu prožitku. My sami se každou skladbou zabýváme mnoho hodin a pozorujeme, jak se s časem naše vnímání prohlubuje,“ říká Peter Vrábel, šéfdirigent orchestru. „S novou hudbou je to jako s cizími jazyky – čím více ji posloucháme, tím bohatší je náš zážitek,“ dodává ředitelka orchestru Eva Kesslová.

Skladatel Mark Andre je přítomen na zkouškách v DOX+ už ode dneška, v úterý 12. dubna pak nabídne přednášku na Katedře skladby HAMU. Studenty skladby zve Orchestr BERG na zkoušky. Budou tak mít příležitost se detailně seznámit s dílem i jeho autorem.

Foto: Martin Sigmund, Pavel Hejný, Karel Šuster

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky