KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Premiéra a setkání šéfdirigentů v Karlových Varech english

Jan Kučera jako dirigent i autor, hornista Ondřej Vrabec jako sólista a program nabízející premiéru Kučerovy první symfonie s podtitulem „Šumavská“, Mozartův hornový koncert a Dvořákovu Polednici, to je shrnutý čtvrteční koncert, který chystá Karlovarský symfonický orchestr. Koná se v hotelu Ambassador od půl osmé. Večer zároveň znamená setkání bývalého a budoucího šéfdirigenta tamního orchestru.

Angažmá Jana Kučery v pozici šéfdirigenta Karlovarského symfonického orchestru umožnilo posluchačům být už u několika premiér jeho skladeb. Naposledy provedl orchestr před necelým rokem Koncert pro housle a orchestr. Tento čtvrtek představí Jan Kučera svou první symfonii, jeden z nejnáročnějších žánrů jak pro skladatele, tak z hlediska interpretačního. Symfonie má podtitul „Šumavská“, je poctou jeho rodnému kraj, ve kterém do dvanácti let žil, a má programní charakter: „Vyjadřuje Šumavu v její kráse i tajuplnosti, v často tragické historii, ve smíření a poklidu, zároveň je jakousi osobní výpovědí a reakcí na události, osoby a díla se Šumavou spojené“.

První věta „Šumava umírající a romantická – volně podle Josefa Váchala“ je inspirována stejnojmennou knihou, texty a obrazy z ní. Je to Šumava starodávná, pralesní, tajuplná i strašidelná. Druhá věta „Okupace, odsun, železná opona“ přináší podle autora hudebně brutální zpracování temné historie tohoto kraje. Své dětství v Železné Rudě vnímá Kučera zpětně jako dva extrémy, na jedné straně prosluněné městečko uprostřed nádherné přírody, na straně druhé ostří hoši se psy a samopaly střežící hranici… Třetí věta „Zmizelá Šumava – volně podle Karla Klostermanna“ je naplněna hudbou pomalou a tichou. Finále pak má název „Šumava objímající – volně podle Karla Polaty“ a má funkci závěrečného smíření a naděje. Kučera použil valčíkovou melodii staré šumavské písně „Včera mně sluníčko svítilo“, kterou se svou kapelou hrával jeho prastrýc, sušický kapelník a skladatel Karel Polata. 

Sólistou Mozartova Koncertu pro lesní roh č. 3 bude Ondřej Vrabec, sólohornista České filharmonie, ale také dirigent, který se od nadcházející sezony ujme pozice šéfdirigenta Karlovarského symfonického orchestru. Na koncertě se tedy symbolicky propojí prostřednictvím dirigenta a sólisty nedávná minulost s blízkou budoucností orchestru, což už mimochodem umožnil koncert v květnu 2019, kdy premiéru Kučerova klavírního koncertu dirigoval minulý šéfdirigent Martin Lebel. Autor a současně úřadující šéfdirigent se tehdy ujal role sólisty. 

Foto: archiv KSO

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky