KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

PKF-Prague Philharmonia bude hrát Brahmse a Mozarta i Kača english

„Hlavní skladatelskou osobností sezóny bude Johannes Brahms, v komorním cyklu César Franck.“

„Cyklus věnovaný současné hudbě se snaží hledat takový repertoár, aby soudobá tvorba nebyla pro publikum ´strašákem´.

„Na červen 2023 chystá těleso další koncert se zásadním autorským a interpretačním přispěním Tomáše Kača.“

Orchestr PKF-Prague Philharmonia vstoupí v září do 29. sezóny. Chystá pro ni témě čtyři desítky koncertů v širokém spektru od klasických orchestrálních programů a koncertů pro děti v Rudolfinu přes komorní cyklus v Barokním refektáři Profesního domu na Malostranském náměstí a cyklus současné hudby v experimentálním prostoru NoD v Dlouhé ulici po edukační programy pro školy v Kulturním domě Ládví v Praze 8.

Letos v létě PKF-Prague Philharmonia zahraje na slavnostním koncertě k historicky druhému českému předsednictví v Radě Evropské unie. Koncert, který má řídit Jan Kučera, se uskuteční 8. července v Praze a 21. září v obdobné podobě ještě v kulturním centru Bozar v Bruselu. Tam vystoupí pianisté Tomáš KačoLukáš Vondráček. V Praze i v Bruselu zazní především autorská skladba Tomáše Kača „Silnější než včera“ připravená speciálně pro české předsednictví a pak i Beethovenova hudba. V Praze to bude také Kučerova skladba Zrození.

Hlavní pražský abonentní cyklus A otevře orchestr v Rudolfinu 7. září s šéfdirigentem Emmanuelem Villaumem a sopranistkou Ailyn Pérez Mozartovou, Ravelovou, MassenetovouSaint-Saënsovou hudbou. V sezóně pak ve Dvořákově síni odezní ještě osm dalších orchestrálních koncertů, mezi významnými interprety mají být klavíristé Garrick OhlssonSimon Trpčeski, klavírista a dirigent Florian Krumpöck nebo pěvkyně Olesya Petrova. Hlavní skladatelskou osobností sezóny bude Vídeňan Johannes Brahms, včetně těch, kteří ho ovlivnili a které ovlivnil naopak on – přičemž všechno ve Vídni podle šéfdirigenta orchestru „začíná Mozartem“.

V komorním cyklu, ve kterém vždy účinkuje někdo ze členů tělesa, jsou tématem „dvojice“ a zvýrazněným skladatelem César Franck, od jehož narození uplyne 200 let.

Cyklus S, věnovaný současné hudbě, se snaží hledat takový repertoár, aby soudobá tvorba nebyla pro publikum „strašákem“. Po dvou ročnících zaměřených na českou a slovenskou scénu přicházejí na řadu žijící a z druhé poloviny minulého století proslulí světoví autoři. V NoD hrají podle dramaturgyně hudebníci z PKF „v hudbě, kterou byste od nich nečekali“.

Pokračuje také řada koncertů v intimním prostředí Císařského sálu Lobkowiczkého paláce na Pražském hradě, takzvaná donátorská řada spojená s prezentací příběhů výtvarného umění z lobkowiczských sbírek.

V programu nové sezóny figuruje rovněž koncert slovenského dirigenta a skladatele Mariána Lejavy, přesunutý z „covidového“ roku 2021. V prostoru NoD na něm bude spoluúčinkovat houslista Milan Paľa.

Na červen 2023 chystá těleso další koncert se zásadním autorským a interpretačním přispěním Tomáše Kača. Zazní tam v premiéře jeho kompozice inspirovaná Komenského Labyrintem světa a rájem srdce.

Šéfdirigent Emmanuel Villaume bude v čele PKF-Prague Philharmonia osmou sezónu. „Oficiálně mám před sebou ještě další dva roky,“ řekl na tiskové konferenci. Jak dodal, doufá však, že těch let bude ještě mnohem víc.

Foto: Ivan Malý, Petra Hajská, Milan Mošna, Fb filharmonie

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky