KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Dvořákova Praha v září třikrát s Rusalkou english

„V Rudolfinu v roli Rusalky vystoupí litevská sopranistka Asmik Grigorian.“

„Původně ohlášeného Valerije Gergieva nahradí dirigent Myung-Whun Chung.“

„Přehlídku ozdobí legendární argentinská klavíristka Martha Argerich, která v Praze naposledy vystoupila v roce 1974.“

Česká filharmonie s trojím koncertním provedením opery Rusalka, Clevelandský orchestr, londýnský Royal Philharmonic Orchestra, Symfonický orchestr Švédského rozhlasu, rozsáhlá komorní řada garantovaná smyčcovým kvartetem Pavel Haas Quartet a intenzivní pozornost nejmladším interpretům – to je několik hlavních uměleckých momentů, které chystá pro tuzemské i mezinárodní publikum na dny od 8. do 25. září Dvořákova Praha. Festival otevřou v den výročí narození Antonína Dvořáka Mnichovští filharmonikové.

Úvodní koncerty orchestru Münchner Philharmoniker, tedy Mnichovských filharmoniků, bude 8. a 9. září dirigovat mezinárodně uznávaný jihokorejský umělec Myung-Whun Chung. Nahradí původně ohlášeného Valerije Gergieva, jemuž pořadatelé festivalu už v únoru zrušili pozvání vzhledem k jeho dlouhodobé podpoře ruského prezidenta Putina. Pro jeho mlčení k invazi na Ukrajinu ukončil Gergievovi Mnichov začátkem března šéfdirigentskou smlouvu. (Psali jsme ZDEZDE.) Orchestr z bavorské metropole zahraje v Praze Dvořákův Violoncellový koncert a jeho Novosvětskou symfonii, které zaznívají každým rokem vždy na prvním večeru festivalu, a o den později uvede Schumannův Violoncellový koncertBrucknerovu Šestou symfonii. Sólistou má být po oba večery Truls Mørk.

Trojí koncertní provedení Dvořákovy Rusalky pod taktovkou šéfdirigenta Semjona Byčkova plánuje pro festival Česká filharmonie, a to na 19., 21. a 23. září. V Rudolfinu v titulní roli vystoupí litevská sopranistka Asmik Grigorian, známá z evropských operních scén nejen jako Rusalka, ale také jako Janáčkova Jenůfa, Čajkovského Taťána a Jolanta, Pucciniho Čo-Čo-San, Wagnerova Senta nebo Straussova Salome. Další hlavní úlohy budou zpívat ukrajinský tenorista Dmytro Popov jako Princ a český basista Jan Martiník jako Vodník; Ježibabu ztvární Jamie Barton a Cizí kněžnu Jana Kurucová.

Pražskému publiku se po dlouhých třiatřiceti letech představí se svým rakouským šéfdirigentem Franzem Welser-Möstem Clevelandský orchestr, americký soubor řazený do desítky nejlepších těles světa. Na evropském turné se v Česku zastaví se třemi barvitými partiturami Richarda Strausse. Royal Philharmonic Orchestra s dirigentem Vasilijem Petrenkem a klavíristou Lukášem Vondráčkem zahrají Brittena, GriegaProkofjeva, Symfonický orchestr Švédského rozhlasu s dirigentem Danielem Hardingem a houslistkou Veronikou Eberle přivezou na závěrečný večer Dvořáka a Bartóka. Přehlídku světových interpretů 24. září svým jménem ozdobí legendární argentinská klavíristka Martha Argerich, která v Praze naposledy vystoupila v roce 1974.

V Komorní řadě zahajujeme tříletý projekt ve spolupráci se členy souboru Pavel Haas Quartet,“ informoval na tiskové konferenci ředitel Dvořákovy Prahy Jan Simon. Programová řada Dvořák Collection tak postupně představí kompletní smyčcovou kvartetní tvorbu Antonína Dvořáka. „Haasovci“ jsou kurátory projektu i zařadí se i mezi jeho protagonisty, kterými s nimi budou další tři česká kvarteta – Bennewitzovo, SedláčkovoZemlinského. Tyto čtyři soubory každý rok doplní zahraniční kvartetní špičky. Letos jimi mají být Juilliard String QuartetJerusalem Quartet.

V pátek 16. září bude festival opět dějištěm finálového kola soutěže Concertino Praga, původně rozhlasové, kterou pořádá Akademie klasické hudby, organizátor Dvořákovy Prahy, od roku 2020 společně s Českým rozhlasem.

Prezentovat nejmladší hudebníky bude i Symfonický orchestr Pražské konzervatoře, se kterým pod vedením Petra Altrichtera zahraje houslista Daniel Matejča, finalista soutěže Concertino Praga 2020 a nyní nejmladší student pražské Hudební a taneční fakulty AMU. „Jde o přechodnou fázi k vytvoření mládežnického orchestru,“ řekl novinářům Jan Simon. K loňskému vystoupení Mladých filharmoniků Dvořákovy Prahy, kteří se předtím zformovali a pod vedením Tomáše Netopila připravovali v Kroměříži, poznamenal, že tamní Letní hudební akademie není kapacitně schopna zajistit to, co bylo původní představou.

Novinkou, která se také dominantně věnuje mladé nastupující generaci interpretů, je nová řada neformálních podvečerních koncertů v centru Bořislavka. Mentory mistrovských kurzů při festivalu budou klavírista Lukáš Vondráček, klarinetista Wenzel Fuchs a trumpetista Sergej Nakarjakov.

Mezi doprovodnými programy je 10. září „rodinný den“ a „rodinný koncert“ a jako ouvertura už 4. září program Po stopách Antonína Dvořáka, který se uskuteční v Karlových Varech. Skladatel se tam poprvé setkal s nakladatelem Fritzem Simrockem a později se tam pak uskutečnila – po newyorském a londýnském provedení – kontinentální premiéra Novosvětské symfonie. Karlovy Vary jsou už půlstoletí dějištěm podzimní mezinárodní pěvecké soutěže nesoucí Dvořákovo jméno.

Foto: archiv festivalu, archiv Mnichovské filharmonie, T. Kolesnikov

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky